top of page
  • Foto van schrijverElly

Koolhydraatarm : Enkele bewezen gezondheidsvoordelen

Bijgewerkt op: 15 nov. 2018

FOTO : suikerspiegelschommeling na het eten van : 's morgens gewoon brood en 's middags koolhydraatarm brood !!!



Voorkomen en verbeteren van diabetes type 2

Als we koolhydraten eten worden deze in ons lichaam afgebroken tot suiker (glucose).

Hierdoor verhoogt onze bloedsuikerspiegel. Hoe meer koolhydraten, hoe groter de schommelingen. De hoge pieken die de inname van koolhydraten kunnen veroorzaken worden deels opgevangen door insuline, deze stof haalt als het ware de suiker terug uit het bloed. Toch mede door de hoge inname van koolhydraten in onze huidige maatschappij, krijgen veel mensen problemen met dit systeem. Ze hebben insuline resistentie, Dit kan leiden tot diabetes 2. Ongeveer 300 miljoen mensen over gans de wereld lijden aan deze welvaartziekte.



Sterk schommelende bloedsuikerspiegel: de 'vergeten' dementiefactor

Bij een te sterk schommelende bloedsuikerspiegel wordt er in de hersenen schade aangericht. Bloed met teveel suiker verstoort de goede werking van de miljarden neuronen die de menselijke hersenen rijk zijn. Door de inname van koolhydraten en suikers vormen er zich vrije radicalen, deze vallen voortdurend onze hersenen aan.

Onderzoek toont aan dat een stabiele bloedsuikerspiegel een sterk bepalende factor is om tot hoge leeftijd mentaal gezond te blijven.

Obesitas en koolhydraatarm dieet

Indien we suikers (of koolhydraten) aan onze voeding toevoegen, ontstaat er een suikerpiek, deze verhoogt ons dopaminegehalte, de spilfiguur in het beloningssysteem van ons brein. We worden dus effectief "gelukkiger" na de inname van suiker. Deze energiepiek wordt gevolgd door een energieval, die ons opnieuw doet hunkeren naar meer zoet. En dit alles weet de voedingsindustrie maar al te goed.


Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe een product te eten waarin suikers of koolhydraten verwerkt zijn. We hebben zelfs koolhydraten nodig. Ze zijn onze belangrijkste energieleveranciers. In de meeste groenten en fruit zit van nature echter al voldoende koolhydraten.( tenzij we intensief gaan bewegen) Wanneer we teveel aan koolhydraten eten en dus met andere woorden een "energieoverschot" krijgen, wordt dit in het lichaam opgeslagen in de vorm van glycogeen in onze spieren en lever. Dit worden dan eigenlijk onze energiereserves. Deze energieopslag is echter beperkt.


Als die voorraden vol zijn en er nog steeds te veel glucose in het bloed zit, zal het lichaam de rest opslaan als vetweefsel. Het kost het lichaam wel meer moeite om energie uit vet vrij te maken, maar aan de andere kant kan er in totaal ook veel meer opgeslagen worden.


Een koolhydraatarm dieet gaat ervoor zorgen dat ons lichaam te weinig energie krijgt en toch de moeite gaat doen om energie te halen uit de opgeslagen vetreserves. Door de energieopname uit vetten komen er ketonen vrij in het lichaam. Deze ketonen zorgen voor een verminderd hongergevoel. Maar hebben ook een gunstige invloed op onze hersenen. Zo worden kinderen met epilepsie die niet op medicatie reageren al jaren behandeld met een ketogeen dieet. Momenteel wordt er ook onderzoek gedaan naar de invloed bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer en Parkinson.


Visceraal vet of het gevaarlijke vet

Niet al het vet in het lichaam heeft dezelfde gevolgen voor onze gezondheid. We maken een onderscheid tussen vet onder de huid en visceraal vet (vet in de buikholte). Visceraal vet bevindt zich tussen onze organen en kan de werking hiervan verminderen. Tevens kan het leiden tot ontstekingen en tot een hoge bloeddruk, diabetes, verhoogde cholesterol en overgewicht.

Koolhydraatarme diëten zijn zeer effectief om het vet in de buikholte te verminderen. Een groot percentage van het vetverlies bij koolhydraatarme diëten komt namelijk van de buikholte. Dit vet vormt het grootste gevaar voor de gezondheid!


Beter gevoel

geen opgezette buik

geen dipje na het eten

meer energie

geen overladen maag








47 weergaven0 opmerkingen
bottom of page