top of page
  • Foto van schrijverElly

11 Redenen om straks je wandelschoenen aan te trekken!

Wandelen is populair. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat voldoende bewegen belangrijk is voor hun fysieke en psychische gezondheid. Wandelen is daarbij heel laagdrempelig : het vergt slechts een kleine investering (goede wandelschoenen) en je kan het in gezins/familieverband doen. Ideaal dus.


Maar wat doet wandelen nu precies met ons?


1. Wandelen vermindert de kans op hart en vaatziekten.

2. Wandelen verlaagt je cholesterolgehalte

3. Wandelen helpt om je gewicht onder controle te houden.

4. Wandelen stimuleert je spijsvertering

5. Wandelen stimuleert je hersenen

6. Wandelen heeft een ontspannend effect : prima tegen stress dus

7. Wandelen verbetert je immuunsysteem.

8. Wandelen doe je buiten, hierdoor krijg je vit. D binnen, dit is goed voor je botten.

9. Wandelen bevordert je fitheidsgevoel

10. Wandelen is goed voor je longen

11. Wandelen stimuleert communicatie


Allemaal goed en wel. Maar hoe snel moet je eigenlijk wandelen? Want je kan natuurlijk ook gewoon "slenteren". Het hangt allemaal van je intentie af, wat wil je bereiken?

Wil je ontstressen? Dan kan een rustige wandeling in je eentje wonderen doen.

Wil je graag een leuke wandeling met je gezin? Dan kan je ook een rustig tempo aannemen, de communicatie is dan belangrijk, de beweging meegenomen.


Wil je gaan wandelen als ondersteuning van een dieet? Of wil je aan je algemene conditie werken? Dan hou je je hartslag best tussen 60% en 70% van je maximale hartslag. Dan is je vetverbranding op zijn best. Tegenwoordig vind je overal (goedkope) hartslagmeters. Wil je echt optimaal resultaat dan raad ik je aan je er eentje aan te schaffen. Een andere maatstaf : bij een hartslag van 60% a 70% kan je nog een gewone conversatie voeren.


Wil je je uithoudingsvermogen trainen dan mag je hartslag iets hoger zijn. Tussen de 70% en 80%. Je traint echter beter eerst een tijdje tussen de 60% a 70% vooraleer je naar deze intensiteit overstapt. Je kan nu nog net een conversatie voeren.


Ga je nog hoger dan 80%? Dan zal er snel verzuring van je spieren optreden. Dit tempo hou je dus niet lang vol! Deze intensiteit is voor zeer ervaren wandelaars.


Wil je graag meer info over diëten en bewegen? Neem dan contact met ons op!


121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page