1. Boerenkool
Boerenkool bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en omega-3-vetzuren. Hierdoor is boerenkool de perfecte groente om je cardiovasculair systeem gezond te houden.
2. Pure chocolade
Pure chocolade bevat veel cacao en deze cacao bevat rijke verbindingen, ook wel flavanolen genoemd. Deze verbindingen verlagen je bloeddruk en verhogen de flexibiliteit van je bloedvaten.
3. Sinaasappelen
Sinaasappelen bevatten veel kalium, dit kalium helpt je om je bloeddruk onder controle te houden omdat ze de opname van natrium (zout) tegengaan.
De grote hoeveel pectine die we in de vrucht terugvinden zorgt voor een verlaging van je slechte cholesterol.
4. Knoflook
Knoflook voorkomt plaque in je aders. Dit omdat knoflook een enzym vermindert dat onze bloedvaten vernauwt. Knoflook vermindert ook je bloeddruk!
5. Linzen
Linzen verminderen het risico op hartaandoeningen. Ze bevatten veel eiwitten, kalium en magnesium. Zoals hierboven reeds vermeld vermindert hierdoor het risico op vernauwing van de bloedvaten.
6. Bosbessen
Bosbessen kwamen al eerder in mijn blogs voor onder de noemer “superfood”. Deze bessen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten. Ze bestrijden hiermee het ouderdomsproces, verschillende soorten kanker en hartaandoeningen.
7. Rode Biet
Rode biet bevat een rijke hoeveelheid foliumzuur. Foliumzuur vermindert het risico op hartaandoeningen.
8. Zalm
Zalm is een vette vis die rijk is aan omega-3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren verlagen het gehalte aan triglyceriden in ons lichaam. Hierdoor verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Zalm voorkomt eveneens bloedstolsels en zet vernauwde bloedvaten uit.
9. Chiazaden
Chiazaden verlagen dankzij hun hoog gehalte aan antioxidanten en omega-3-vetzuren je cholesterol en verbeteren je hartfunctie. Deze zaden hebben een hoge voedingswaarde en zijn heilzaam voor de gezondheid van je hart.
10. Appels
Reeds eerder vermelde ik in blogs dat de bewering “a apple a day keeps the doctor away” zeker waar is. Een appel bevat antioxidanten, vitaminen en mineralen die helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hartziekten.
11. Kurkuma
Kurkuma wordt steeds belangrijker in de voedingsindustrie vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Kurkuma bevat de verbinding curcumine. Deze verbinding kan harthypertrofie voorkomen (vergroting van het hart). Tevens voorkomt het ontstekingen in de bloedvaten.
Kan jij zelf nog zaken aan het lijstje toevoegen? Laat het ons weten !
Gezonde groeten, Elly
Comments