top of page
  • Foto van schrijverElly

40+ ? Lees dan verder!

40 plussers : hoe jouw herinneringen je eetgedrag beïnvloeden!


Nog steeds als ik ergens zo’n klein “zwart” brood zie liggen, moet ik terugdenken aan mijn kindertijd : Bij al mijn vriendinnen aten ze destijds wit, of hoogstens (licht)grijs brood. Niet bij ons ! En al heb ik soms uren voor een bord “vieze” linzensoep gezeten, onder het motto “je moet alles leren eten", er zijn ook momenten waarbij ik met heimwee terugdenk aan mijn “ gezonde” kindertijd. Bvb bij het zien van “zwart” brood.


Destijds gingen wij in de zomer zwemmen aan een kleine rivier en dan nam mijn moeder zo’n zelfgebakken “zwart” brood mee. Dan sneed ze met een groot broodmes dikke sneden brood af en daarop smeerde ze dan een flinke laag, eveneens zelfgemaakte, pruimen compot. Het staat onder de noemer “superlekker” in mijn geheugen gegrift. Misschien hebben de jaren des tijds de herinnering aan deze eenvoudige boterham een beetje geïdealiseerd, of valt de boterham eerder onder de noemer “honger is de beste saus". In ieder geval krijg ik bij het zien van zo’n boterham trek en heb ik terug zin in zo’n lekkere zwarte boterham.


Als kind was de Sparwinkel slechts 300m van ons huis. En regelmatig kocht ik met enkele franks (ohh, my god, ik word oud!! 😉) allerlei snoepjes, waaronder “rotte patatten”. Waarschijnlijk een plaatselijke benaming want in mijn vriendenkring kent niemand dit onder deze benaming : wel als : sneeuwballen. Jarenlang heb ik dit niet gegeten. Maar toen ik laatst na een voorstelling in “het Fakkeltheater” de lobby in kwam, stond er een grote schaal met allemaal “rotte patatten”. En alhoewel ik geen trek had in zoet, kon ik het niet laten; ik moest er eentje nemen! En op die manier worden we vaker verleid door ons verleden dan we denken.


Van jongs af aan worden ook alle leuke en belangrijke gebeurtenissen gekoppeld aan lekker, maar vaak ook calorierijk, eten en drinken. Geboorte, doop, communie, verjaardagen, afstuderen, trouw, jubileum, nieuwjaar, kerst…

“Als je braaf bent, gaan we straks een ijsje eten”; aan het woord is een jonge mama die probeert om haar jonge telg rustig te laten zitten zodat de kapper zijn werk kan doen. En dit zinnetje zal bijna iedereen wel eens te horen hebben gekregen tijdens zijn kinderjaren : “als je je bord flink leeg eet, krijg je nog een dessertje”.

Ja, ook ik herinner me die zin. Maar ik herinner me ook minder leuke momenten :


Zo lustte ik als kind, in tegenstelling tot mijn broers, wel 100.000 dingen niet. Het feit dat mijn moeder regelmatig de macrobiotische tour opging hielp daar zeker niet bij. Op een dag had zij rijstpap klaargemaakt. Nu, dat gele goedje deed mij helemaal kokhalzen, zelf de geur deed mijn maag omdraaien. Mijn moeder haar geduld moet die dag helemaal op zijn geweest want ik zou en moest die rijstpap eten. 2 uur later zat ik nog steeds aan tafel en stak ik dan toch maar een hap naar binnen, waarna alles wat ik die dag gegeten had in een mum van tijd op de tafel belandde…

Tot de dag van vandaag lust ik geen rijstpap. Erger nog! Ik kan het zelf niet klaarmaken. Alleen de geur is al voldoende om me terug te katapulteren naar dat moment dat die gele brei, samen met brokjes die ooit eten waren geweest, door mijn maag terug naar boven werden geduwd!


Dit zijn heel duidelijke voorbeelden van hoe onze kinder- en tienerjaren ons latere eetpatroon beïnvloeden.


Ieder van ons heeft zo van die jeugdherinneringen en zonder dat we het beseffen zijn veel voedingsmiddelen verbonden aan herinneringen, goede en minder goede.

Als we jaren hebben gebouwd aan ons eetpatroon, dan is het toch normaal dat we dit alles niet zomaar kunnen omgooien zonder vallen en opstaan? Dan is het toch normaal dat een andere levensstijl aannemen niet bij de eerste poging lukt?


Het moment dat ik die “sneeuwbal” in mijn mond stak, was einde poging 2 of 3 denk ik, in mijn reeks pogingen tot een suikerarm en koolhydraatarm eetpatroon. Whhhooop, terug gekatapulteerd naar het 8 jarig meisje op haar fietsje in haar geboortedorp; dus,.. kon ik er echt niet aan weerstaan.


Op naar poging 4 ! Ditmaal gaat het lukken 😉


Groetjes, Elly


Heb je zelf ook leuke voorbeelden van eten dat je doet terugdenken aan je kindertijd? Log dan in en deel je herinnering ! Wij horen graag ook jouw verhaal !

Wil jij graag meer info over hoe jij je eetgedrag kan aanpassen? Neem dan contact met ons op !255 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page