top of page
  • Foto van schrijverElly

5 bizarre dikmakers

Bijgewerkt op: 5 feb. 2020

Ja, dat frieten, koeken, slagroom, chocolade en croissants dikmakers zijn, dat wist u vast en zeker al! Maar wist u het ook van onderstaande zaken? 5 niet zo'n voor de handliggende dikmakers!


1) Je partner / vrienden / collega’s


In mijn praktijk hoor ik het vaak : het zou zoveel makkelijker zijn als mijn partner/gezin ook mee zou willen doen met mijn dieet (lees : gezondere levensstijl). Als ik mijn klanten moet onderverdelen zal ongeveer zo’n 50% wel bereid zijn om (gedeeltelijk) mee de gezonde tour op te gaan. De andere 50% redeneert; doe maar, maar ik doe niet mee! Dat maakt het voor jou veel moeilijker om je gezonde levensstijl aan te houden. Wij passen ons automatisch aan onze omgeving aan. Stel dat je wederhelft elke avond naast je komt zitten met een zakje chips, of hij komt telkens naast je zitten met een lekkere appel….het maakt een groot verschil, niet?


Vaak zeggen we dat overgewicht een beetje in de familie zit. Nu er zijn natuurlijk mensen met een trager metabolisme en dit is ook wel genetisch bepaald maar er is ook vaak binnen een gezin de éne die de andere meeneemt in zijn ongezond eetpatroon en levensstijl.

Daarom : Een dieet en een gezonde levensstijl lukt gewoon veel beter als iedereen uit je omgeving ook gezonde gewoontes heeft.


2)Te weinig slaap


“Ik slaap wel als ik dood ben” een uitspraak die ik wel eens hoor in mijn praktijk. Je kan jezelf geen slechter advies geven. Slaap heeft een enorme invloed op ons immuunsysteem. Je wordt dus sneller ziek wanneer je te weinig slaapt. Maar het heeft ook een enorme invloed op je gewicht. De afvalstoffen die zich overdag in je hersenen opstapelen worden minder goed afgevoerd, gevolg : je bent niet uitgeslapen, je voelt je loom en minder actief. Dus ga je automatisch minder bewegen en sneller snacken.


3)Light-producten


Voor alle duidelijkheid : we lezen wel vaker dat lightproducten niet goed zijn. Ik ben het daar niet altijd mee eens. Je kan ze zeker niet allemaal over dezelfde kam scheren. Wel moet je met lightproducten zeer goed opletten.


- Ze creëren het gevoel dat je er meer mag van eten ( een psychologisch effect waar jezelf vaak niet bewust van bent ).

- Je mag de term light gebruiken als het product -30% vet OF -30% suiker OF -30% kcal. bevat. Om het smaakververlies van bvb. -30% vet op te vangen wordt er vaak extra suiker toegevoegd, waardoor het product even ongezond en calorierijk blijft.


- Bij zoete lightproducten wordt de suiker vaak vervangen door synthetische zoetstoffen. Deze verstoren je stofwisseling. Je krijgt er meer honger van!


- Vaak zijn lightproducten overbodige producten : koeken, mayonaise, sausen,…..we hebben dit in principe niet nodig. Probeer zoveel mogelijk te genieten van natuurlijke suikers (fruit).


TIP : Maak eventueel zelf een lightversie van je mayonaise : meng 2 lepels mayo met 2 lepels yoghurt, voeg hierbij een fijngesneden augurk en allerlei fijngesneden verse (of een diepvriespotje) kruiden. Eventueel nog wat kappertjes of mierikswortel…superlekker en zeker -30% minder vet dan de originele versie !!


4) Stress


Ja hoor, stressvet bestaat. Als je stress hebt, maakt je lichaam in eerste instantie het hormoon adrenaline aan. Adrenaline stelt je in staat om zeer snel te reageren in stressvolle situaties. In een later stadium maakt je lichaam Cortisol aan. Cortisol maakt het mogelijk om langere tijd het hoofd te bieden aan stressvolle situaties, dat je een tijdje op 120% kunt presteren. Cortisol zorgt er tevens voor dat je hartslag verhoogt, het bloed sneller wordt rondgepompt en dat de suikeropname in je spieren verhoogt. Je krijgt dus een hogere bloedsuikerspiegel. Op zich is ons lichaam best wel bestand tegen een gezonde dosis stress. Indien echter de stress langdurig aanhoudt en ons cortisolgehalte steeds te hoog is, komen er gezondheidsproblemen. Ons lichaam blijft namelijk op overlevingsstand en schenkt geen aandacht aan “minder dringende” zaken zoals bvb : het goed verteren van je voeding. Niet bevorderlijk tijdens een dieet dus !


Gevolgen van langdurige stress (te hoge cortisol )

- Slaapproblemen

- Overgewicht

- Krimpen van de hersenen

- Afbraak spieren ( met dus ook weer effect op je gewicht)

- Depressie

- Veroudering

- Darmklachten

- Falend immuunsysteem


Tips om stress te verminderen

- Gezonde voeding

- Bewegen (liefst buiten)

- Plezier maken (wie wil dat nu niet? )

- Ademhalingsoefeningen

- Yoga / meditatie


5) Intoleranties

Steeds meer mensen krijgen te maken met voedselintoleranties. De meest voorkomende zijn : gluten en lactose intolerantie. Maar je kan ook een intolerantie hebben voor bvb noten of steenvruchten….


Omdat intoleranties in alle gradaties voorkomen zijn ze vaak niet zo eenvoudig op te sporen. Heb jij regelmatig last van een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, huidproblemen,.. dan kan dit wijzen op een voedselintolerantie. Voeding waarvoor we intolerant zijn wordt door ons lichaam minder goed verwerkt. Ook stijgt het hormoon cortisol als je iets eet waar je lichaam niet goed tegen kan.


Heb jij bovenstaande klachten? Dan kan je je laten begeleiden bij het opsporen van intoleranties bij een voedingsconsulente of een voedingsdeskundige. Als je vermoedens hebt waarvoor je intolerant bent, kan je het natuurlijk ook eerst zelf uittesten!



Heb jij nog vragen over bovenstaand artikel of wil je graag begeleiding door een voedingsconsulent? Vul dan ons formulier in op onze


92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page