top of page
  • Foto van schrijverElly

De gezonde lunchbox

Regelmatig zie ik ze verschijnen, allerlei lunchboxen met (bijna-niet-haalbare) creaties die het kleine meug moeten aanzetten tot gezonder eten op school. PPPfff...wat een opgave denk ik dan! Ook voor manlief moet een leuk gevulde box klaarstaan, liefst nog met briefje erin waarop je een zelf verzonnen gedichtje hebt "neergepent". Allemaal niet aan mij besteed.


En toch wil ik graag dat onze schoolgaande kinderen en hardwerkende moeders en vaders met een gezonde en lekkere lunchbox de deur uitgaan.


Mijn advies? Keep it simple!!


Brood

We eten met zijn allen teveel brood. Zeker wit of lichtbruin brood zijn boosdoeners. Kies voor meergranen brood, volkoren brood of bak zelf eens lijnzaadbrood (supersnel klaar)

Receptje plaats ik onderaan deze blog. Of kies eens voor een groentenwrap ipv brood. Enkele blaadjes sla, wat schijfjes tomaat en komkommer,...een schelletje gerookte zalm en een beetje roomkaas. Oprollen en klaar!


Beleg

Kies voor magere vleessoorten en liefst voor onbewerkt vlees. Kies dus bijvoorbeeld voor rosbief, kipfilet of kalkoenfilet. Je kan je boterham ook verder beleggen met sla, tomaat en komkommer.


Groentjes

Maak het jezelf niet te moeilijk 's morgens. Meestal heb je dan niet veel tijd. Ofwel snij je enkele worteltjes in stukjes de dag ervoor, ofwel kies je simpelweg voor de "snoepvariant" : snacktomaatjes, paprika, komkommer.


Slaatjes

Het lijkt veel werk, maar als je je organiseert, heb je heel snel een slaatje klaar. Zo kan je bijvoorbeeld van een zakje veldsla enkele dagen eten. Enkele schijfjes tomaat en komkommer, een handjevol garnalen of een stukje gerookte vis. Beetje dressing (niet overdrijven). Een volkorenboterhammetje erbij en je hebt een volledig maaltijd.


Fruit

Ook hier is de boodschap : keep it simple. Kies bijvoorbeeld voor besjes of enkele aardbeien. Een mandarijntje hoef je vaak niet te pellen voor je kleine spruit. Dit kunnen ze heel snel zelf.


Soep

Soep is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Ofwel moet je over een goede thermos beschikken (tegenwoordig vind je deze in allerlei groottes) of je moet de soep kunnen opwarmen. Maar soep is wel een prima oplossing om ook 's middags voldoende groenten binnen te krijgen. Je kan er gerust een boterham of kracker bij eten.


Hard gekookte eitjes

Super-gemakkelijk! Voor kleine kindjes pel je ze op voorhand. Kook in één keer meerdere eitjes. Zo kan je enkele dagen verder.


Natuurnoten

Een handjevol natuurnoten is ook altijd een aanrader ; ze zijn niet alleen gezond maar ze geven ook lang een verzadigd gevoel. Bovendien heel makkelijk om mee te geven, ook als tussendoortje.


NOG ENKELE TIPS


! Allerlei figuurtjes uit de boterhammen snijden oogt wel mooi maar ook wel zonde van "het afval". Leg je besjes om oogjes te vormen en een stukje paprika voor de mond? Leuk, maar vaak wordt de boekentas dooreen geschud of is het niet zo handig om te eten.

! Wat ik persoonlijk dan wel weer leuk vind zijn allerlei toffe doosjes om de besjes en nootjes in te steken. Een brooddoos met vakjes is soms ook wel handig.


Recept brood

150 gr fijngemalen lijnzaad

80 gr amandelmeel

50 ml water

4 middelgrote eieren

1 el bakpoeder

snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop in een schaal de eieren en het water en zet apart. Pak nu een grote droge kom voeg de fijngemalen lijnzaad, amandelmeel, bakpoeder en zout toe. Meng dit met een garde goed goed door elkaar.

Schenk het eimengsel in de kom met de droge ingrediënten en meng met een garde tot een beslag. Schep het beslag in een kleine broodvorm bekleed met bakpapier.

Plaats de broodvorm met het broodmengsel in de oven en bak voor 20-25 minuten. Laat het brood na het bakken op een ovenrek afkoelen.



57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page