top of page
  • Foto van schrijverElly

Een delicatesse : zwarte knoflook

Bijgewerkt op: 7 nov. 2018


Zwarte knoflook, wat is dat? Een nieuwe soort knoflook? Een overtijdse knoflook?

Neen, zwarte knoflook is eigenlijk gewone witte knoflook die gedurende een 3 tot 5 weken gefermenteerd werd bij 60 à 80 graden. Er wordt niets aan de knoflook toegevoegd ( bij andere producten worden er tijdens het fermentatieproces vaak stoffen toegevoegd ) maar er gebeuren talrijke omzettingen tijdens het fermentatieproces. De knoflook verandert van smaak (wordt dieper en zoeter) en de textuur wordt smeuïger (zoals een dropje).

Witte knoflook is al supergezond, maar zwarte knoflook doet het nog een stuk beter. Hij bevat dubbel zoveel antioxidanten en is zeer licht verteerbaar. Witte knoflook bevat alliciline wat oplosbaar is in vet.  Zwarte knoflook bevat S-Allycyssteine. Deze stof is oplosbaar in water. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker kan opnemen. Het aantal antioxidanten is verbluffend : zo heeft witte knoflook 120 eenheden per gram van de antioxidanten en zwarte knoflook maar liefst 198 eenheden. Een bijkomend voordeel aan zwarte knoflook: het heeft geen geur en je krijgt ook geen “ knoflook-kegel” na het eten!


Je kunt zwarte knoflook gewoon net als normale knoflook gebruiken: door sauzen, pasta’s of in een marinade. Maar je kunt een teentje uit deze bol ook gewoon zo opeten, of op een toastje uitsmeren. Je kan gefermenteerde knoflook enkele maanden bewaren. Dit doe je best in een afgesloten potje.


TIP : Na een zoektocht in enkele bioshops, die niets opleverden, heb ik de zwarte knoflook online besteld.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page