top of page
  • Foto van schrijverElly

Gezonde Aperitiefhapjes

Er komt bezoek, snel wat chips en koekjes op tafel! Maar het kan ook anders. Je kan het ook gezonder houden. Hoe dan? En zullen de gezonde aperitiefhapjes wel in de smaak vallen van mijn vrienden?


Wel, zelf heb ik er alleen maar positieve ervaringen mee. Natuurlijk, buiten mijn gezonde hapjes zet ik ook wel een kommetje met chips of gezouten nootjes bij op tafel. Niet iedereen moet zoals ik de "gezondheidsfreak" uithangen. ( ssttt....zelf pik ik dan ook wel wat uit het kommetje)


Wat kan je nu allemaal op tafel zetten?


Natuurnoten

Supergezond en lekker. Noten zitten boordevol vitaminen en mineralen.


Fruit

Kies voor een kleurige schikking. Mijn favorieten ? aardbeien, druiven, galiameloen in stukjes, maar ook lychees en kiwibessen.


Gerookt vlees

Superlekker zo uit het vuistje maar ook in combinatie met de galiameloen. Zelf serveer ik ze altijd apart, zo kan iedereen zelf kiezen of hij de combi maakt of niet.


Groenten

Ga voor stukjes komkommer, radijsjes, worteltjes, stukjes bloemkool en snoeptomaatjes (meest populair) Verder kan je ook puntpaprika's gebruiken, deze zijn zoeter dan een gewone paprika.


Shiitake

Snij de shiitake in blokjes en bak ze even in de pan met een beetje olijfolie. superlekker met gewoon een beetje zout en peper. Zet coctailprikkers bij op tafel.


toastjes of zelfgebakken lijnzaadbrood

zet melbatoastjes en enkele gezonde smeersels bij op tafel. Eventueel kan je ook zelf lijnzaadbrood bakken (!! dit vult wel erg, dus een beetje opletten als je nog een volledige maaltijd gaat serveren.) Zie recepten brood en smeersels onderaan.


Scampi's

Bak scampi's in een beetje olijfolie, kruid ze naar smaak. Zelf gebruik ik graag Cajunkruiden (pikanter). Serveer eventueel met een tomatensausje of looksausje.

(omdat ik vaak een tomatensausje bij mijn scampi's serveer, maak ik een grote pot en vries deze in kleine porties in).


Wraps

Ikzelf koop vaak de groentenwraps bij Albert Heyn maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken (recept onderaan). Je kan de wraps met allerleizaken opvullen. Onderaan vind je alvast een voorbeeld.


!! tip !! Zelf maak ik graag "doe-het-zelf" schotels. ( zie foto ) Zo kan iedereen zelf zijn toastje of boterham smeren. Ze ogen ook altijd supertof !

!! tip 2 !! Gebruik een mooie houten snijplank of verf een houten paneeltje met bordverf. Dan kan je naast je hapjes met krijt ook nog een leuke tekst toevoegen..


LEKKERE RECEPTEN


Wrap met gerookte zalm en light philadelphia

4 wraps ( groentenwraps AH of recept hieronder)

400 gr gerookte zalm 1 potje light philadelphia 4 tomaten 1 komkommer Smeer een laagje philadelphia over de wrap, leg hierop een schelletje zalm. Daarna een beetje sla, tomaat en komkommer. Oprollen en in stukjes plakjes snijden. Klaar!!

Volkoren/speltwraps (4 a 5 stuks)

200 gram volkoren speltmeel 2 eieren 350 ml (ongezoete) soyamelk een snufje zout olijfolie ( voor het bakken )

Meng alle ingrediënten goed met een garde. (voeg eventueel een beetje melk toe, als het beslag nog een beetje te dik is)

Verwarm een beetje olijfolie in een pan, schep een kleine pollepel van het beslag in de pan en beweeg de pan goed heen en weer. Bak de wrap aan beide kanten goudbruin. Ga zo door tot het beslag helemaal op is.

Lijnzaadbrood :

150 gr gebroken lijnzaad

80 gr amandelmeel

50 ml water

4 eieren

1 zakje bakpoeder

beetje zout

bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop in een schaal de eieren en het water en zet apart. Pak nu een grote droge kom voeg de fijngemalen lijnzaad, amandelmeel, bakpoeder en zout toe. Meng dit met een garde goed goed door elkaar.

Schenk het eimengsel in de kom met de droge ingrediënten en meng met een garde tot een beslag. Schep het beslag in een kleine broodvorm bekleed met bakpapier.

Plaats de broodvorm met het broodmengsel in de oven en bak voor 20-25 minuten. Laat het brood na het bakken op een ovenrek afkoelen.


Avocado-eismeersel

vruchtvlees van 1 avocado

2 hardgekookte, gepelde eieren

sap van 1/2 de citroen

peper en zout

Plet het vruchtvlees en daarna de 2 eieren en meng onder elkaar, voeg het citroensap toe en kruid af met peper en zout. Eenvoudig maar lekker!


Gerookte zalmmousse

200 gr gerookte zalm

1/2 ui, in stukken (hoeft niet fijn)

2 lepels yoghurt

sap van 1/2 de citroen

peper

( Gebruik een blender of een soepmixer)

Doe alle ingrediënten in een grote (maat)beker of hoge kom. Mix tot je een gladde mousse krijgt. Superlekker op je toastjes. Optie : leg er nog een schijfje tomaat op!!



70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page