top of page
  • Foto van schrijverElly

Gouden tip van Sven Ornelis :Konjac Noodles!! Maar zijn deze nu gezond of niet?


Gisteren las ik een korte blogpost van “de would be chef” Sven Ornelis over Konjac Noodles.

Hij deelde de link op facebook en de reacties waren nogal uiteenlopend. Van : dit product eet ik ook regelmatig tot commentaren over hoe verontwaardigd ze waren omdat “de immer gezonde chef” zoiets ongezonds kon promoten. Over de smaak waren de meningen ook verdeeld; van weerzinwekkend tot : neutraal en perfect op te pimpen tot een culinair hoogstandje ( mits je er de juist ingrediënten aan toevoegt)!

Over de geur was men het wel eens : de konjac noodles stinken naar vis! Uit ervaring kan ook ik dit beamen, al vond ik sommige reacties overdreven!

Ikzelf ken het product al enkele jaren. Even wat meer info :


Gezond of ongezond?

Zoals Sven in zijn blog reeds vermeld bevatten Konjac Noodles veel glucomannan, een oplosbare vezel die opzwelt in de maag en je daardoor een verzadigd gevoel geeft. De stof is ook zeer goed voor onze darmflora.

Glucomannan kan de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 of bij insulineresistentie verlagen. Dit is natuurlijk positief maar dit wil ook zeggen dat de patiënt zijn medicatie dient aan te passen wanneer hij vaak glucomannan eet (er zijn ook voedingssuplementen te koop met glucomannan). Omdat pasta vaak een probleem kan geven bij diabetes type 2 zijn de Konjac noodles een prima vervanging. De noodles zijn ook glutenvrij.


Er zitten echter nog 2 ingrediënten in de konjac noodles, namelijk water en calcium hydroxide, oftewel E526.

Dit is geen goed of geen slecht E nummer, het is een synthetische zuurteregelaar en zou alleen in grote hoeveelheden giftig zijn. Persoonlijk probeer ik echter bepaalde E nummers en synthetische stoffen te vermijden. Vaak hebben ze toch een invloed op onze hormonenbalans en die wil ik zoveel mogelijk in balans houden.


Verder bevatten de noodles geen andere voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen… maar in witte pasta zitten teveel (slechte) koolhydraten en teveel calorieën. Als je echt te zwaar bent, wegen de nadelen volgens mij niet op tegen de voordelen (weinig calorieën, gezonde vezels ) Als je voor je gezondheid moet afvallen, zijn deze noodles dus wel een goed alternatief voor pasta. Voeg dan aan de noodles een rijke, gezonde groentensaus toe.


Natuurlijk pleit ik hier nog liever voor courgetti, wortelsliertjes of koolraaplinguini, deze bevatten buiten vezels ook nog vitaminen en mineralen. Ik wok ze even in de pan, kruid ze en ik vind ze superlekker!


Conclusie

Ik vond de tip van Sven zeker wel goed!! Tenslotte zitten in zoveel producten E nummers allerhande. Ik pleit ervoor ze te vermijden maar soms is dat niet haalbaar en af en toe hoeft niet alles wat op mijn bord komt supergezond te zijn.

Bovendien verkies ik de Konjac noodles zeker boven onze gewone pasta. Ikzelf heb altijd enkele pakjes op voorraad maar gebruik ze enkel als het qua organisatie hier in huis een beetje misloopt.


En dan nog dit

Drink enkele glazen water bij de noodles, anders worden de vezels niet goed opgenomen.

De noodles kunnen een laxerende werking hebben.


Nog een gouden tip van Sven Ornelis? Wandelen is de beste sport om af te vallen!!

kippensoep met noedels
snel afvallen/Kasterlee/Turnhout

2.248 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page