top of page
  • Foto van schrijverElly

Hiken, try-out !

Al jaren liep ik met het idee rond om een trektocht te maken, echt met de rugzak, enkele dagen te voet tussen de bergen, "uren alleen in de wereld". Ik abonneerde me op het magazine " BERGEN", waarin ik elke maand wel een tocht aanduidde : die tocht wil ik ooit doen!


Twee jaar geleden zou ik, samen met mijn oudste dochter Sarah, een weekje gaan rondtrekken in Schotland. Onze wederhelften zagen echter Schotland ( en de wiskey )

ook wel zitten en zo werd onze trektocht eerder een mengelmoes van citywalks en dagtochten. Leuk hoor!! Maar mijn honger in een echte trektocht werd nog steeds niet gestild!


Dus wilden we dit jaar toch minstens een try-out doen, alvorens ons aan het echte werk te wagen. Oostenrijk, here we come! Mijn wederhelft Steve vond een leuke 3-daagse trektocht in een Bergen-magazine van 2 jaar terug (ik bewaar ze zorgvuldig!). Omdat we de drukte wilden vermijden, boekten we onze reis bij de start van het Oostenrijkse wandelseizoen.


Onze 3-daagse begon in Radstadt, een kleine stad in Salburgerland. Dag 1 werd een "opwarmer" van zo'n 15 km. We hadden het geluk (of ongeluk, zouden we de volgende dag merken) dat we door de late sneeuwval reeds op een hoogte van ongeveer 1600 meter van witte tapijten konden genieten. Super !! Bij deze eerste sneeuw die we tegenkwamen werden tientallen foto's genomen, niet wetende dat er nog veel sneeuw zou volgen ;-).


Dag 2 vertrekken we vanuit Filzmoos voor een tocht van (dachten we) 17 km. Echter, na een 3 tal uren klimmen werd ons door de vriendelijke uitbater van een berghut duidelijk gemaakt dat het verdere wandelpad omwille van de sneeuw levensgevaarlijk is.

Dan maar terug naar Filzmoos afdalen. Maar we gaven het niet op, we hadden namelijk hoog in de bergen een overnachting geboekt in een berghut die enkel te voet bereikbaar is. Dus dan maar langs een andere weg proberen. Het is ons uiteindelijk gelukt, maar we eindigden onze dag met 27 km op onze teller.


Ook dag 3 moesten we onze tocht omwille van de sneeuw een andere wending geven. Bovendien voorspelden ze hevige onweders... Toch maar voor alle zekerheid niet de bergtoppen opzoeken en onze wandeltocht een beetje lager plannen. Het resulteerde toch nog in een tocht van 26 km.


We hebben enorm genoten ( ook wel van het zwembad en het wellnesshotel waar we onze laatste nacht verbleven) Van het wandelen, de prachtige natuur, de sneeuw, toevallige ontmoetingen en van het “moe maar voldaan” gevoel.

En last but nog least ... van alles eten zonder zorgen ;-)


Ik volgde namelijk voor het vertrek de “beachactie” waarmee ik op 3 weken tijd 5 kilo verloor. Echter,.. tijdens deze try out wilde ik niet het risico lopen om hoog in de bergen een flauwte of energie tekort te krijgen. Dus staakte ik mijn dieet en at ik koolhydraten in de vorm van brood en pasta, fruit, yoghurt, groenten, vlees en granolakoeken. Bovendien smaakte de halve liter bier als afsluiter in onze berghut gewoon te goed, ik kon er niet aan weerstaan. Ik heb me geen enkele keer volgepropt, gewoon gegeten tot ik voldoende had, gezond maar wel met meer koolhydraten dan anders.Dus ging ik met een bang hartje bij thuiskomst op de weegschaal staan.. Ik had dit verwacht maar Steve was echt verbaasd : we waren beide bijgekomen ! Hoe kan dat nu ? Zei hij, we hebben toch ongelooflijk veel bewogen en veel calorieën verbrand? Blijkbaar niet genoeg, of we hadden toch teveel gegeten..ik was 2 kg bijgekomen !


Maar we namen ons gezond voedingspatroon weer op ( geen dieet) en amper 3 dagen later waren de kilo’s alweer verdwenen.. oef... Ons lichaam is gewend geraakt aan ons voedingspatroon en gewicht en herstelt zich blijkbaar snel na een “matige uitspatting”

Natuurlijk mag je je lichaam niet te lang of te hard op de proef stellen..


Eet je meer op vakantie? Probeer dan ook meer te bewegen..

Drink voldoende water en wissel alcohol ook steeds af met water.

Eet toch nog gezond maar geniet van wat extra’s. Eet je bvb een slaatje met biefstuk en frietjes? Laat dan je dessert staan.

Maar vooral, wees niet teleurgesteld als bij thuiskomst je weegschaal slechtgezind op je is. Start gewoon terug met je gezond voedingspatroon of je dieet en je zal zien dat je weegschaal enkele dagen later niet meer boos is !


have a Nice holiday !


Graag meer info over je voeding? Dieet? Meer energie?

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page