top of page
  • Foto van schrijverElly

Hoe schadelijk is aspartaam = E951

Bijgewerkt op: 9 feb. 2019

Wat is aspartaam?


Aspartaam is een kunstmatige zoetstof en het meest bekende vervangmiddel voor suiker. Aspartaam zit in duizenden voedingsmiddelen, meest bekend van de light frisdrank maar de chemische stof zit bvb ook in kauwgum, koeken, muesli, yoghurt.. Vooral als er op de verpakking light of suiker arm staat, moet je opletten, vaak wordt er dan aspartaam in plaats van suiker gebruikt.


De meningen over Aspartaam zijn verdeeld, sommige onderzoeken beweren dat aspartaam redelijk veilig is maar toch ontstaat er steeds meer wetenschappelijk bewijs van schadelijke gevolgen voor ons lichaam door deze chemische stof. Dus kunnen we toch maar beter voorzichtig zijn….


Schadelijke gevolgen aspartaam


Kankerverwekkend


Aspartaam wordt door veel gezondheidsexperts afgeraden. Onderzoeken tonen aan dat aspartaam in hoge dosis kankerverwekkend zou zijn.


Overgewicht


Aspartaam, evenals sommige andere kunstmatige zoetstoffen, brengen je stofwisseling in de war. Na het consumeren van voedingsmiddelen met aspartaam krijg je alleen maar meer trek in zoet en meer honger. Bij een groot onderzoek onder vrouwen in Frankrijk, bleek dat vrouwen die regelmatig light frisdrank dronken meer en sneller in gewicht aankwamen dan de vrouwen die geen light frisdrank dronken. Bovendien verhoogde hun risico op diabetes aanzienlijk.


diabetes


Onderzoek toonde aan dat zoetstoffen de suikerstofwisseling kunnen uit balans brengen. De onderzoekers voegden een aantal zoetstoffen, waaronder aspartaam, toe aan het drinkwater van muizen. Een andere groep muizen dronken gewoon suikerwater. Het bloedsuikergehalte van de muizen die het water met de kunstmatige zoetstoffen dronken, was hoger dan de muizen die suikerwater kregen. Dit wijst op een verminderde glucosetolerantie, hierdoor kan diabetes ontstaan.


Omdat aspartaam ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel zowel omhoog als omlaag schiet, is deze stof nog gevaarlijker voor diabetici. De kans dat de stoffen die vrijkomen tijdens het afbrekingsproces in het lichaam, hersenbeschadiging kunnen veroorzaken is vrij groot.


Zwangerschap


Aspartaam is een excitotoxine. Door deze stof kan het centrale zenuwstelsel ontregelt geraken. Vooral bij ongeboren kinderen brengt dit extra risico met zich mee omdat hun bloed-hersenbarrière ( beschermt de hersenen tegen schadelijke stoffen) nog niet volledig is gevormd. Dit kan zorgen voor hersenschade.


Kinderen


Vooral kinderen met ADD en ADHD zijn gevoelig voor aspartaam. Bij een onderzoek bij kinderen met ADD en ADHD, waarbij ze aspartaam volledig uit de voeding schrapten, bleek dat de kinderen plots veel bijwerkingen kwijtraakten en ze konden zelf stoppen met de inname van hun medicijnen.


Nieren en darmen


Bij vrouwen die minimaal twee glazen light frisdrank per dag dronken stelde men een verminderde werking van de nieren vast van maar liefst 30%. Ook op onze darmbacteriën heeft het consumeren van aspartaam een negatief effect.


Chronische vermoeidheid


Heb je last van chronische vermoeidheid? Lees dan het boek van Karyn Feiden :” Hope and Help for Chronic Fatigue Syndrome”. In dit boek wordt een link gelegd tussen het consumeren van aspartaam en chronische vermoeidheid. De auteur adviseert zoetstoffen te schrappen uit het voedingspatroon, zeker als je last hebt van vermoeidheid.


….. en het lijstje is nog niet volledig : mogelijke hersenschade, meer stress, minder energie, meer kans op depressie, hartklachten, minder goed zien, meer kans op migraine,….


Natuurlijk weet ik dat er over van alles en nog wat wordt geschreven dat het niet gezond is… maar het lijstje van aspartaam is wel schrikwekkend lang. Dus opteer ik toch voor gezondere zoetmakers zoals :


Stevia : evntueel poeder maar liefst nog de blaadjes van de plant zelf : dit plantje staat bij mij in de zomer op het terras in een bloempot ; enkele blaadjes bij in je thee en je hebt geen honing of suiker nodig..

Honing : pas wel op, niet teveel van gebruiken, doet eigenlijk hetzelfde met onze bloedsuikerspiegel als suiker.

Kaneel

Ahornsiroop : idem honing

Yaconsiroop : doet je bloedsuikerspiegel minder hard schommelen dan suiker of honing.

Vers fruit : gebruik vbv stukjes banaan voor bij in je potje natuuryoghurt om het geheel zoeter te maken.

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page