top of page
  • Foto van schrijverElly

Kanker voorkomen door voeding !

Bijgewerkt op: 15 okt. 2020


Ondanks onze gezonde voedingsgewoonten kreeg mijn eigen vader voor de eerste keer kanker toen ik 15 was. Ik had in die tijd een leuke studenten job : ik was gidse in een kwekerij van oesterzwammen en shiitakes. Elke week nam ik een kilo shiitakes mee naar huis, deze gezonde paddestoelen staan bekend om kanker te kunnen voorkomen. Mijn moeder bereidde dagelijks een portie voor mijn vader, maar ook kocht ze puur rode bieten en wortelsap, verse groenten, fruit…

Mijn vader moest een zware chemokuur doorstaan maar de specialisten zeiden wel dat hij wonderbaarlijk snel genas.

Als ik later dan ergens de opmerking kreeg dat al dat gezond eten nergens voor diende, dat het toch niet kon voorkomen dat je ziek werd, was mijn antwoord snel daar : misschien zou mijn vader, indien we ongezond hadden geleefd, het wel helemaal niet gehaald hebben.


Ik wil vermelden dat zeker niet iedereen die kanker heeft ongezond leeft. Ik heb zelf mensen gekend die heel gezond leefden en desondanks de ziekte niet overwonnen hebben. Maar de cijfers liegen niet : uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1/3 van de kankers verband houdt met een ongezonde levensstijl. Te weinig beweging en/of slechte eetgewoonten. Toch een behoorlijk percentage en zeker de moeite om hier dieper op in te gaan.


Met welke voedingsmiddelen verkleinen we de kans op kanker?

Algemeen is het raadzaam om groenten, fruit en andere vezelrijke producten te eten. Kies voor minstens 2 porties groenten en 2 stukken fruit per dag en varieer. Kies zoveel mogelijk voor seizoens groenten en groenten uit eigen streek. En als je de mogelijkheid hebt : biologisch !

Enkele toppers:

· Broccoli, boerenkool en andere kolen zoals bloemkool en spruiten bevatten stoffen die enzymen activeren die kanker vertragen of zelfs onderdrukken.

· Peulvruchten: linzen, bonen en erwten.

· Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en heeft medicinale werking tegen alle ziektes maar het werkt extra tegen kanker.

· Shiitake : deze japanse paddenstoel wordt reeds eeuwenlang gebruikt tegen allerlei kwalen en ziektes maar in het bijzonder is hij prima preventievoedsel voor kanker.

· Appelsienen, wortelen en zoete aardappelen bevatten veel antioxidanten waaronder vitamine C en betacaroteen. Maar ook alle andere fruit- en groentesoorten zijn rijk aan antioxidanten. Ze beschermen onze cellen door de vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen veroorzaken schade die kan leiden tot kanker.

· Groene thee bevat ook krachtige antioxidanten.

· Vette vis, de omega-3-vetzuren in vette vis ( bvb zalm en makreel) hebben ontstekingsremmende eigenschappen die het risico op kankers verminderen. Mannen die regelmatig zalm eten hebben minder kans op prostaatkanker.

· Bosbessen verlagen het risico op borstkanker. De kleine vruchten zitten boordevol antioxidanten. Onderzoek toonde aan dat dit de groei van agressieve borstkanker helpt vertragen. Diepgevroren bessen bevatten trouwens evenveel antioxidanten en voedingsstoffen als de verse variant.

· Isoflavonen ( bvb uit soja, bonen, erwten en pinda’s) bootsen het effect van oestrogeen na in het lichaam. Dit helpt het effect van oestrogenen te blokkeren, wat het risico op gezwellen, die ontstaan door hormonen, vermindert.


Kanker is een vreselijke ziekte waarmee ieder van ons ooit te maken krijgt, zelf, een vriend of familielid. Indien we door gezondere voeding 1/3 van de kankergevallen kunnen vermijden zou dit toch fantastisch zijn? Ben jij het hiermee eens? Laat dan van jou horen en reageer met : akkoord!


snel afvallen|Gierle
gezond afvallen|Kasterlee


114 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Bon B
Bon B
Apr 04, 2021

AKKOORD! Ga ik ook mee aan de slag. HELE FIJNE BERICHT. Veel dank en groet uit Nederland.

Like
bottom of page