top of page
  • Foto van schrijverElly

POMPOEN : Herfstsuperfood !

Bijgewerkt op: 31 okt. 2019


Wat is er heerlijker dan een bordje lekkere pompoensoep of een bordje toast met pompoen en champignons ? Vind jij pompoen ook zo lekker? Dan heb ik goed nieuws voor je! Want deze herfstgroente is niet alleen erg lekker maar ook nog eens supergezond!


Dit doet pompoen namelijk allemaal met je lichaam :


Ogen : Niet enkel wortelen zijn goed voor je ogen, ook pompoenen. Beide groenten zitten namelijk boordevol betacaroteen. Deze stof wordt in ons lichaam omgezet naar vitamine A. En dit is de belangrijkste vitamine voor onze ogen. Bovendien is vit A ook heel belangrijk voor onze groei.


Huid : zoals de meesten onder jullie wel weten speelt betacaroteen ook een belangrijke rol voor onze huid. Er wordt wel eens gezegd dat je sneller bruin wordt als je veel wortelen (of pompoenen) eet en dit klopt ; dus wil je langer bruin blijven in de herfst : pompoenen eten en genieten van de laatste “krachtige” zonnestralen.


Spijsvertering : pompoenen zitten boordevol vezels. Dit is goed voor een gezonde stoelgang en een goede darmflora. Wil je afvallen? Bedenk dan dat veel vezels je ook langer een voldaan gevoel geven.


Hart en bloedvaten : hier gaat het vooral over de pompoenpitten : ze bevatten namelijk stoffen die je cholesterol verlagen. Dus een ontbijt met yoghurt, pompoenpitten en fruit is een prima start van de dag.


Botten : Pompoenen bevatten ook veel calcium en magnesium, de bouwstoffen van onze botten. Ook voor de werking van onze spieren spelen beide mineralen een belangrijke rol. Wist je trouwens dat magnesium ook nog eens een prima mineraal is tegen stress?


Immuunsysteem : Pompoenen bevatten veel vitamine c en andere anti-oxidanten. Deze stoffen versterken onze weerstand tegen allerlei ziektes. Bovendien helpt vitamine c bij de opname van ijzer door ons lichaam.


Tijdens een dieet : Alhoewel in veel diëten pompoenen even van het menu worden geschrapt, bevatten ze relatief weinig calorieën. Ze bevatten weliswaar meer koolhydraten dan veel andere groenten maar ook weer een stuk minder dan aardappelen. Bovendien krijg je een groot verzadigingsgevoel na het eten van pompoenen. Snij een pompoen in blokjes en bak ze even in wat olijfolie in de pan en je hebt een prima vervanger voor je aardappelen ! Ik ben fan !


P.S. Je vindt een superlekker recept voor pompoensoep en pompoentoast op mijn website !


Wil jij graag een gezond en slank voedingspatroon ? Vul dan hier je gegevens in.


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page