top of page
  • Foto van schrijverElly

Regen,regen en nog eens regen,...en vitamine D tekort?


Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D. Maar de laatste weken liet de zon zich niet vaak laat zien! Help!! Hebben we nu massaal een vitamine D tekort?


Bij onvoldoende zonlicht of bij mensen met een donkere huid kan er een tekort aan vitamine D optreden. Ook naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder vitamine D aan. Gezonde voeding zal dit tekort niet kunnen opvangen. Wanneer je een tekort aan vitamine D hebt, wordt aangeraden om extra vitamine D in te nemen.  Hoe merk je of je een tekort hebt?

Oververmoeidheid, spierpijnen en/of spierkrampen zijn de voornaamste symptomen van een Vitamine D-tekort. Je huisarts kan door middel van een simpele bloedtest aantonen of je een tekort hebt.


Vitamine D en calcium Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in je lichaam op te nemen. calcium is  belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit. Vitamine D is tevens van belang voor je immuunsysteem (weerstand) en het goed blijven functioneren van je spieren.


Vitamine D in voeding Vitamine D zit in vette vis zoals zalm en haring. Er zit ook een beetje vitamine D in roomboter, volle zuivel, vlees en eieren. Soms wordt de vitamine ook toegevoegd aan boter. Er is echter maar een beperkte hoeveelheid aanwezig in deze voedingsmiddelen; met alleen voeding red je het dus niet om aan je dagelijkse dosis te komen.


Vitamine D en zonlicht Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D. Voldoende reden om minstens 1 keer per dag naar buiten te gaan. De zon hoeft echter niet echt te schijnen, ook op een bewolkte dag of zelfs als het regent is er zonlicht. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken.


Vitamine D en onze hersenen

Vitamine D beïnvloedt verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt. Een van die stoffen is serotonine. Die stof heeft invloed op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat bij een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Dit serotonine tekort kan zelfs leiden tot depressie.


Het belang van zonlicht wordt vaak onderschat. En het is echt niet voldoende om van achter je raam naar buiten te turen. Dus, doe je jas aan en trek er even op uit, regen of geen regen!!vitamine D tekort/snel afvallen/ Kasterlee

188 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page