top of page
  • Foto van schrijverElly

SAUSEN: De lightversie : van kaassaus tot dressing !

Dagelijks krijg ik vragen over welke saus men tijdens een dieet mag eten. Wij Vlamingen en onze sausjes. Het is een gewoonte. Vroeger deed ik op elk slaatje mayonaise, nu gebruik ik het goedje bijna niet meer. Een beetje olie of wat balsamico, meer moet dat niet zijn. Bij elke biefstuk, stukje kip maakte ik champignon- of pepersaus. Nu eet ik het vlees zonder saus waardoor ik de smaak van het vlees veel beter proef.

Maar oke, ik krijg niet iedereen overtuigd om geen sausen te eten en af en toe is een ovenschotel met een sausje toch wel lekker. Bovendien wil ik mijn gasten bij een barbecue toch een lekkere dressing aanbieden dus…hier zijn ze dan : Van mayo tot kaassaus :


Mosterd-dipsaus

Lekker ter vervanging van mayonaise, dipsaus, echt lekker bij mosselen!

1 avocado

2 eetlepels (soya)yoghurt

Mosterd (naar smaak)

Halve citroen

Peper en zout

Doe het vruchtvlees van de avocado in een maatbeker, voeg de yoghurt, mosterd, peper en zout en het sap van een halve citroen toe. Mix met een soepmixer (of maak het geheel klaar in een blender). Klaar!


Dressing

Lekker op een slaatje

Olijfolie

Azijn

Peper

Zout

Verse kruiden (naar smaak)

Eventueel een fijngesneden sjalot of rode ajuin (zachter dan gewone ui)

Meng de ingrediënten. Smakelijk!


Mayonaise dressing met verse kruiden

Lekker als dipsaus of als dressing bij een slaatje of barbecue.

2 grote lepels mayonaise (ik gebruik -80% van DL)

2 grote lepels yoghurt

heel veel verse kruiden (peterselie, bieslook,....), heel fijn gesneden

2 augurken en een lepel zilveruitjes, eveneens heel fijn gesneden

(eventueel kan je er nog kappertjes aan toevoegen en/ of mierikswortelpuree.)

​Meng alle ingrediënten, klaar !! nog lekkerder als je de saus enkele uren op voorhand maakt!

Tip : in de vriezer heb ik ook steeds kleine potjes kruiden vanuit de supermarkt, deze kan je bij gebrek aan verse kruiden ook gebruiken

Tip 2 : in Albert Heyn kan je reeds fijngesneden augurkjes + zilveruitjes kopen in een potje!


Provencaalse saus

Lekker bij biefstuk en groentenfriet

5 tomaten

1 rode en 1 gele paprika

1 ui

1 bakje champignons ( in schijfjes)

100 gr boontjes.

Snij alles in gelijke stukjes. Fruit de ui aan in een beetje olijfolie. Doe de rest van de groenten erbij. Deksel op de pan en laat 10’ sudderen. Doe dan het deksel van de pot en laat de saus zachtjes indikken.


Witte saus van knolselder

Lekker bij broccoli, pompoenlasagne, bloemkool

250ml halfvolle melk (of soyamelk)

¼ knolselder (in blokjes gesneden)

Nootmuskaat, peper en zout

Kook de knolselder gaar. Giet af. Doe de melk bij de knolselder. Warm op. Voeg de kruiden erbij en mix het geheel. Klaar!


Kaassaus

Lekker op ovenschotels,bij witloof,…

Bereid de witte saus zoals hierboven vermeld. Voeg 1 of 2 soeplepels “slankie” smeerkaas van het merk Milner toe. Klaar !

SMAKELIJK!!


Wil jij graag begeleiding om af te slanken? Maak dan een afspraak!


196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page