top of page
  • Foto van schrijverElly

Tips voor "lijnvriendelijke" drankjes.

Bijgewerkt op: 28 apr. 2020


Zalig toch, zo'n lekkere cocktail? Bij hoge temperaturen zijn ze superverleidelijk, heerlijke koele drankjes in allerlei kleuren! Maar er zitten vaak ook veel calorieën in zo'n zoete lekkernij! Denk maar aan een lekkere Margarita (tequila, sinaasappellikeur en limoensap) of een Island iced tea (wodka, gin, witte rum, triple sec, tequila, citroensap en cola), beide drankjes bevatten ongeveer 450 kcal (voor 250 ml) Van een caloriebom gesproken! Pina colada volgt op de voet met maar liefst 400 kcal! (voor 250 ml)

Niet bepaald goed voor de lijn! En één drankje brengt je dieet al helemaal in de war!

Heldere, sterke dranken zijn echter wél lijnvriendelijk. Leng je gin aan met zero tonic en je komt er met 115 calorieën vanaf. Dit drankje kan je trouwens heel mooi serveren en op smaak brengen met allerlei kruiden; wat dacht je van ijsblokjes, komkommer, rozemarijn en enkele jeneverbesjes in je glas?
Al van een "skinny bitch" gehoord? Wodka met spuitwater en een schijfje citroen; slechts 70 kcal. Met dit drankje kan je experimenteren : limoen, munt, aardbei of komkommer. Dit kan nog wel tijdens een dieet, niet?

Voor een speciale gelegenheid is een glaasje champagne wel op zijn plaats. En gelukkig verovert champagne en cava brut met slechts 75 kcal een plaatsje naast onze skinny bitch !

Reken 50 kcal per glas cider, 55 kcal voor aperitieven op basis van wijn, 90 kcal per glas wodka, 120 kcal voor een glas whisky en 130 kcal voor een martini.

Wie op de calorieën let, kan ook nog wel een oogje dichtdoen voor een cosmopolitan (wodka, triple sec, veenbessensap en limoensap) 150 kcal en voor een mojito (rum, limoen, rietsuiker en verse muntblaadjes) 160 kcal

En een wijntje dan?

De meeste droge wijnen bevatten tussen 80 en 90 kcal per glas.

De energetische waarde van likeurwijnen ligt rond 100. Let ook op voor zoete wijnen, die tot 150 kcal per glas kunnen bevatten.

En een pintje dan?

Reken 105 kcal voor een pils van 25 cl, 110 kcal voor een witbier, 130 voor een kriek, 160 voor een abdijbier, en meer dan 200 kcal voor een Guinness. Het spreekwoord 'Waar de brouwer is, hoeft de bakker niet te zijn' bevat dus wel wat waarheid.

Niet-alcoholische dranken of de cocktail- vervangende mocktails zijn evenmin onschuldig. Een glas fruitsap bevat toch zowat 100 kcal, en een frisdrank (niet de lightversie) levert makkelijk 150 kcal. Best veel, niet?


Echter, alcohol op zich is natuurlijk een gevaarlijk en verslavend goedje. Beperk dus je alcoholgebruik. 1 à 2 consumpties per dag maximum voor een vrouw. Een man 2 à 3 consumpties. Daarboven is het niet goed om elke dag alcohol te drinken. Dus, beperk je alcoholgebruik ook tot enkele dagen per week. Je kan bijvoorbeeld enkel in het weekend een glaasje nuttigen. Aperitief je graag een keertje meer? Wel, zelf drink ik dan wel eens een Crodino, aangelengd met spuitwater. Je kan ook Zero Tonic toevoegen. Serveren in een mooi glas met ijsblokjes. Het drankje is een streling voor het oog en je smaakpapillen! Alcoholvrij en....slechts 60 kcal!Je kan natuurlijk ook voor smaakwater gaan, lekker gekoeld in grote dispenderpotten, oogt leuk en het is ook nog eens een superdorstlesser op warme dagen!!


Laat het smaken!


563 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page