top of page
Foto van schrijverElly

VOEDSELVERLEIDING



De lekkere geur van de bakkerij die je elke morgen passeert, het mosselfeest van de Chiro, de uitgestalde lekkernijen op het volgende familiefeest…. we leven in een maatschappij waarin je vaak “verleid” wordt door allerlei ongezond voedsel.


Je fysieke omgeving beïnvloed jouw eetgedrag. Overal om ons heen is er ongezonde voeding (snel) beschikbaar. In de supermarkt, bij een speeltuin,…en ook gewoon thuis! Dan grijp je ook snel naar iets ongezond.


Ook je sociale omgeving speelt een belangrijke rol. Eten je huisgenoten, je vrienden, je collega’s vaak gezond? Dan zal jij ook minder snel naar ongezonde voeding grijpen. Onbewust pas je jouw eetgedrag aan op dat van de mensen waarmee je vaak in contact komt!


Daarbij dien je rekening te houden dat het grootste deel van ons gedrag automatisch verloopt. Hoe vaak at jij geen koekje op zonder het te beseffen? Of je besefte pas hoeveel je had gezondigd nadat je het laatste koekje uit de doos had verorberd.

Maar er is hoop. Jij hebt ook een invloed op jouw omgeving!! En je kan door simpele veranderingen je fysieke omgeving een “gezondheidsboost” geven. De gezondste keuze moet de eenvoudigste zijn..

Fysieke omgeving :


Bewaar ongezonde zaken “verder weg”

Bijvoorbeeld : Ik wil graag wel enkele zaken in huis voor als er visite komt (lees chips, koekjes) In plaats van koekjes en chips haal ik echter ovenhapjes voor als ik onverwachts visite krijg. Voor de rest zie ik dat ik kleine snoeptomaatjes in de ijskast heb, en een fruitkorf in het midden van de keukentafel. Voor de ovenhapjes moet ik meer moeite doen eer ik ze kan opeten. Bovendien zal ik er niet zo vaak aan denken omdat ze niet in het zicht staan. Mijn fruitschotel daarentegen wel!

Wat je ziet,is wat je wilt!


Portiegrootte

Krijg je meer op je bord? Dan eet je ook meer. Schep daarom nooit grote hoeveelheden en stop steeds wanneer je voldoende hebt : maw “overeet” je niet!

Miniversies mini ijsjes, minikoekjes,… ze lijken zo onschuldig, ze lijken minder kwaad te kunnen.. maar vaak eten we in totaal meer van deze “kleine” versies dan van de grote, dan zijn we meer geneigd om na 1 stuk te stoppen.

Small-medium-large Krijg je de keuze tussen small-medium-large? Dan neemt de meerderheid de mediumversie. Omdat onze hersenen de medium associëren met de “normale” hoeveelheid.

Men deed ooit een onderzoek bij verpakkingen van pralines : Op de winkeltoog stonden de volgende verpakkingen :

Extra smal, smal, medium, large, x large. De meest verkochte doos was de medium.

Men voegde een extra doos toe : de XX large. De meest verkochte doos werd nu de large-versie.

Natuurlijk speelt onze voedselindustrie hier gretig op in en marketeers onderzoeken dagelijks hoe ze de consument kunnen aanzetten tot meerverbruik!


Belang van je servies! Wist je dat de borden van vroeger 30 tot 40% kleiner waren dan onze huidige borden? Dit telt evenzeer voor onze glazen (denk maar aan de mooie, grote wijnglazen)

Bij een onderzoek lieten ze 2 voetbalploegen na de match spaghetti eten. De ene ploeg kreeg echter kleinere borden dan de andere. Gemiddeld at deze ploeg 20% minder spaghetti!!


Sociale omgeving

Zoals eerder in dit artikel vermeld zal je makkelijker een gezond voedingspatroon aanhouden als je gezin, naaste familie, collega’s ook overwegend gezond eten.

Maar er is meer. Wist je dat je tijdens een feest of een etentje met vrienden tot 44% meer eet als tijdens een gewone gezinsmaaltijd? Dit heeft verschillende redenen :


1/ je blijft langer aan tafel

2/ sociale druk (ik zal maar nog een stukje taart eten, of een glaasje wijn nemen, anders noemen ze me asociaal)

3/ je bent je minder bewust van wat je in je mond stopt. Dit komt omdat er meer afleiding is aan tafel. Je babbelt met je vrienden en ondertussen neem je toch nog maar een koekje…


Vaak passen we ons ook aan het gezelschap aan. Zeker als het gezelschap nieuw voor ons is. Vrouwen eten vaak minder in het gezelschap van een nieuwe tafelgenoot, omdat veel eten wordt geassocieerd met een gebrek aan zelfcontrole. Maar ook het omgekeerde kan gebeuren. We gaan meer eten of ongezonder omdat we bang zijn dat we anders als “minder gezellig” worden beschouwd.

Vrouwen zijn verzot op chocolade, een echte man eet rood vlees… allemaal clichés maar we laten ons er soms wel door beïnvloeden…


Ben je op een feestje en neemt iedereen een friet met biefstuk? Dan hoef jij dit echt niet te doen! Zwem maar lekker tegen de stroom in…misschien krijg je wel volgers?


Bespreek met je vrienden en kennissen je gezonde voedingsgewoonten, bespreek ook waarom je het doet ; je voelt je beter, fitter, slanker... zo krijg je vaak nog meerdere mensen uit het gezelschap mee op je kar!


Probeerde jij al meerdere malen om gezond te eten maar lukt het je niet? Wij helpen je graag !! Maak een afspraak



33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page