top of page
  • Foto van schrijverElly

Zin en onzin van calorieën tellen!!

Bijgewerkt op: 13 feb. 2020

Tijdens een dieet worden vaak calorieën geteld. Maar wat is een calorie nu eigenlijk?

Een calorie is een meeteenheid die gebruikt wordt om aan te duiden hoeveel energie er nodig is om water van 14.5 naar 15.5 graden Celsius te verwarmen.


Ons lichaam is echter 37 graden en bestaat uit meer dan enkel water.

Oorspronkelijk was deze meeteenheid ook helemaal niet bedoeld om “waardes” te geven aan onze voeding.


In theorie en in praktijk

In theorie kunnen we perfect berekenen hoeveel calorieën een persoon nodig heeft per dag. Hier bestaan eenvoudige formules voor. Deze formule houdt rekening met je gewicht, leeftijd, lengte en hoeveel je beweegt.


Tevens hebben we ook tabellen over hoeveel calorieën een voedingsmiddel bevat.

We kunnen dus voor iedereen een perfect voedingsschema opmaken; om op gewicht te blijven, bij te komen of af te vallen.

Alleen zit het allemaal veel ingewikkelder in mekaar. Niet elke calorie wordt door ons lichaam op dezelfde manier verwerkt.


Wij verbruiken bijvoorbeeld ook calorieën bij het verteren van voeding. Zo verbruikt ons lichaam tot 5 keer meer energie bij het verwerken van proteïnen dan bij het verwerken van koolhydraten.


Noten versus koeken

Als we voor 300 calorieën noten eten zal dit totaal anders verwerkt worden door ons lichaam dan wanneer we voor 300 calorieën koeken eten! Dit omdat de samenstelling totaal anders is. Beide voedingsmiddelen zullen een totaal ander gevolg hebben voor onze gezondheid, voor onze hormonenbalans en onze darmen.

In ons lichaam gebeuren duizenden processen. Je hersenen zijn slimmer dan welke computer ook, de processen zijn zo complex dat we ze nog steeds niet allemaal begrijpen.

Alles in je lichaam werkt als een goed functionerend bedrijf . Een bedrijf met ongeveer 35 triljoen cellen die nauwgezet samenwerken.

Om dit bedrijf optimaal draaiend te houden heeft het lichaam gezonde voeding nodig, oftewel : een samenstelling van gezonde koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen, vezels, en ga zo maar door.


Zo verhogen noten je goede cholesterol omdat ze gezonde vetten bevatten. Bovendien bevatten ze veel vezels en vitaminen, goede olie voor onze machine dus!! Ze geven je ook lang een voldaan gevoel.

Koeken daarentegen zullen je goede cholesterol doen verlagen, je lever belasten en je bloedsuikerspiegel doen pieken. Het levert je machine weinig goeds. Na de suikerpiek zal je snel terug honger hebben en zin naar meer zoet.


Conclusie : alle calorieën zijn niet hetzelfde !! Het aantal Calorieën kan een indicatie zijn om iets wel of niet te eten maar er zijn veel belangrijkere zaken : zoals wat levert dit voedingsmiddel aan mijn lichaam? Enkel maar calorieën of levert het ook vezels, vitaminen, goede vetten? Noten leveren bijvoorbeeld veel calorieën. Dan moet er wel een belletje gaan rinkelen dat het waarschijnlijk niet aan te raden is om elke avond een zak noten te verorberen (ook een dure grap trouwens). Maar dagelijks een extra 300 calorieën koeken gaat ons gewicht meer doen stijgen dan dagelijks 300 calorieën natuurnoten.


zin en onzin van calorieën tellen
snel afvallen / Kasterlee / Turnhout

173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page