Recepten voor een gezond hoofdgerecht

Italiaanse croques

Deze croques zijn superlekker. Ik maak ze met koolhydraatarm toastbrood van Ligna vita. smeer langs 1 zijde pesto, leg hierop een schelletje parmaham. Daarboven gebakken pijnboompitjes, zongedroogde tomaten en enkele schijfjes mozarrella. Leg ze daarna enkele minuten tussen een contactgrill of bak ze in een grillpan langs beide zijde bruin. Serveer met een lekker slaatje (hier : veldsla, komkommer, tomaatjes en geroosterde pijnboompitjes)

Tip : snij je komkommer eens anders , hier met de mandoline in zeer kleine "frietjes" gesneden !

Groentefrietjes met salade en biefstuk

Groentefrieten kan je maken van allerlei groenten, zoals : rapen, knolseder, pompoen, pastinaak en wortelen.. 

Schil de groenten. Leg ze in koud gezouten water (5 min.) Haal ze er uit en dep goed droog. Snij in dunne frietjes. Meng de frietjes in een kom met olijfolie, zeezout en kruiden ( bv cajunkruiden of rozemarijn). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 12 minuten in de oven aan 220°, verlaag de temperatuur, schud de frieten door elkaar en bak nog 15 a 20 minuten, of tot ze gaar zijn.

Voor de salade maakte ik een mengeling van sla, stukjes tomaat en komkommer met daarover een light dressing. Een lekkere biefstuk erbij en je hebt dagelijkse kost in een  koolhydraatarme  versie.

Recept voor een groentelasagna

Bij deze groentelasagna leg ik afwisselend een schelletje op zijn langst gesneden aubergine, een beetje tomatensaus, enkele dunne schijven mozzarella, daarna een schelletje courgette, weer een beetje saus, mozzarella, aubergine,... 

Zet dit alles ongeveer '30 minuten in een oven van 200° ! Superlekker en koolhydraatarm

Tip : voor de saus gebruikte ik hier een potje van Ligna Vita, maar je kan de saus ook zelf maken :

een fijngesneden ui in olijfolie doorzichtig bakken. Tomaat toevoegen en garen tot de saus begint in te dikken. Tomatenpuree, zout en peper toevoegen. Op een laag vuur in 15 minuten tot een volle, dikke saus laten  inkoken.

Tip 2 : Maak dit gerecht best in een schotel, één van de "hoopjes was een beetje "weggegleden" bij mij ;-)

Courgettespaghetti

Je ziet ze tegenwoordig overal verschijnen : courgetteslierten ipv spaghetti : koolhydraatarm en veel minder kcalorieën. Ikzelf kocht een elektrische "courgettesnijder" maar er zijn ook manuele exemplaren. Vele warenhuizen bieden de courgettes tegenwoordig ook al gesneden aan! Ik wok de slierten slechts een 2 tal minuten in een beetje olijfolie, peper en zout toevoegen en klaar!

saus : 500 gr gemalen rundsvlees opbakken in olijfolie en goed kruiden, een mengeling van fijngesneden groenten toevoegen, ong 500 gr (ui, prei, wortelen, knolselder, paprika, champignons,..... ), 8 verse tomaten + 1 potje tomatenpuree. Laat minstens '30 lichtjes sudderen ; klaar !! Weer dagelijkse kost in een koolhydraatarme versie.

Tip : maak steeds gebruik van puur rundsvlees ipv gehakt (aan gehakt wordt vet toegevoegd!).

Tip 2 : Bij tijdsgebrek gebruik ik gesneden spaghetti- of soepgroenten uit de winkel 

Gevulde paprika

Lekker, eenvoudig en snel gemaakt : meng in een kom : gemalen rundsvlees met een fijngesneden sjalotje, heel fijngesneden champignons en veel kruiden : zout, peper, Italiaanse of provinciaalse kruiden. Vul hiermee een uitgeholde paprika, doe een beetje gemalen kaas hierover (of gebruik Milner smeerkaas, deze bevat veel minder vetten). Plaats '30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Serveer met rijst en tomatensaus. 

tip : gebruik de rijst uit de Lite reeks van Ligna Vita of bloemkoolrijst

Tip : voor de saus gebruikte ik hier een potje van Ligna Vita, maar je kan de saus ook zelf maken :

een fijngesneden ui in olijfolie doorzichtig bakken. Tomaat toevoegen en garen tot de saus begint in te dikken. Tomatenpuree, zout en peper toevoegen. Op een laag vuur in 15 minuten tot een volle, dikke saus laten  inkoken.

Zomerse salade met lightdressing

Een slaatje altijd een goed idee. Snel de barbeque aansteken, een slaatje erbij, lekker!! 

Op deze foto sneed ik een beetje ijsbergsla + een bord met stukjes tomaat en komkommer (gesneden met de mandoline in kleine "frietjes") + geroosterde pijnboompitjes.

De dressing is superlekker en light : 2 grote lepels mayonaise, 2 grote lepels yoghurt, heel veel verse kruiden (peterselie, bieslook,....), heel fijn gesneden, 2 augurken en eventueel een lepel zilveruitjes, eveneens heel fijn gesneden, eventueel kan je er nog kappertjes aan toevoegen en/ of mierikswortelpuree.

Tip : in de vriezer heb ik ook steeds kleine potjes kruiden vanuit de supermarkt, deze kan je bij gebrek aan verse kruiden ook gebruiken

Tip 2 : in Albert Heyn kan je reeds fijngesneden augurkjes + zilveruitjes kopen in een potje!

Bloemkoolpuree en gevulde portabello's

Niks is zo'n dagelijkse kost als puree. Wil je dat deze koolhydraatarm is, dan maak je hem met bloemkool. Gewoon de bloemkool koken met een beetje zout, afgieten in een vergiet, even laten afdruipen, terug de pot in en pureren + goed kruiden (peper, zout en muskaatnoot). Geen boter toevoegen!!

Portabello's kan je met allerlei zaken opvullen. Hier heb ik fijngesnipperde tomaten (zonder pitjes) en enkele fijngesneden champignons gebruikt (meng dit met een beetje philadelphia light als je het iets smeuïger wilt), bovenop enkele toefjes Milner light smeerkaas : '30 min in een oven van 200°, klaar!

De worteltjes werden eveneens in de oven gegaard : doe een beetje olijfolie + peper en zout in een kommetje , besmeer hiermee enkele wortelen, leg ze in een ovenschaal met daarop aluminiumfolie en bak ze gedurende ong. 45 min in de oven op 200°.

Vlaamse klassieker in light versie

Maak de bloemkoolpuree zoals hierboven vermeld. Schil de asperges. Kook 2 eitjes per persoon. plet de eitjes fijn, kruid ze met een beetje peper en zout.. Kook de asperges 3 a 4 minuten in licht gezouten water. Leg een 5 tal asperges op een bord, Doe naast de asperges een grote lepel bloemkoolpuree. Doe de geplette eitjes over de asperges (zie foto). Doe een beetje fijngemalen peterselie over de eitjes. Smakelijk!!

Gevulde patisson

Zeer lekker en mooi receptje. Snij een hoedje van de patisson. haal de pitten eruit en ook een deel van het vruchtvlees. strooi een beetje zout in de patisson. snij het uitgehaalde vruchtvlees fijn, samen met een halve courgette en meng met een 300 gr gemalen en lichtjes opgebakken  rundsvlees. Ik gebruikte ook nog enkele teentjes zwarte knoflook. kruid het mengsel af met peper en zout. Vul hiermee de courgette. snij een drietal sjalotjes fijn en enkele teentjes look ( ik gebruikte zwarte knoflook en gerookte sjalotjes). bak even op en kruid met provenciaalse kruiden,peper en zout, doe hierbij één blik tomatenblokjes (verse tomaatjes is natuurlijk nog beter. Laat even sudderen en doe enkele . Plaats in de oven voor 30 a 40' op 200 graden. 

Tip ! Ook een zeer lekkere variant ; bij het (vul)mengsel parmezaanse kaas toevoegen of zelfs parmezaanse kaas en ricotta, dan is het vulsel smeuïger !!

spaghettipompoen met kip   (2 personen)

Prik met een vork over de lengte van een spaghettipompoen gaatjes, zodat je de pompoen in twee verdeelt. plaats de pompoen voor 7min in de microgolf, haal hem uit en snij nu in 2 gelijke helften (op de gaatjes), haal de pitten uit de helften en smeer beide helften aan de binnenkant in met olijfolie, kruid met peper en zout, leg ze met de binnenkant naar onder op een bakplaat en bak gedurende 40 min op 200 graden

Bak 300 gr in stukjes gesneden kipfilet mooi bruin, doe ze uit de pan en bewaar even, bak nu in de pan, 1  fijngesneden ui en 2 teentjes look. voeg 200 gr (in twee gesneden) kerstomaatjes toe, pers hierover een halve citroen uit en voeg 250 ml kippenbouillon toe. Laat indikken. Voeg enkele minuten voor het opdienen 200 gr babyspinazie toe en de blokjes kip!

Haal de spaghettipompoen uit de oven, neem een vork en schraap langs de binnen zijde sliertjes uit de pompoen (dit gaat makkelijk), serveer op een bord en smakelijk!!

Pompoenpuree met kalkoenlapje en shii-take

Halveer een pompoen. Verwijder de zaden en draden aan de binnenkant, schil de pompoen en snij in blokjes. Kook de blokjes gedurende 12 min gaar in bouillon. Doe bij de bouillon ook nog 2 blaadjes laurier en 1 of 2 takjes rozemarijn. Giet de pompoen af, laat de blokjes even uitlekken in een vergiet en haal de laurier en rozemarijn eruit (het kan geen kwaad als de blaadjes van de rozemarijn nog bij de blokjes blijven). Doe de uitgelekte blokjes terug in de kookpot en giet er een scheutje soyaroom bij, mix het geheel en  kruid naar smaak nog wat bij met kerrie, peper en zout.

Bak de in schijfjes gesneden shii-takes en het kalkoenlapje in een beetje olijfolie. (Shii-takes moet je niet wassen). Kruid de shii-takes met peper en zout en het kalkoenlapje met wat kippekruiden. Ready to eat !

Pompoenlasagna

saus : 500 gr gemalen rundsvlees opbakken in olijfolie en goed kruiden, een mengeling van fijngesneden groenten toevoegen, ong 500 gr (ui, prei, wortelen, knolselder, paprika, champignons,..... ), 10 verse tomaten (of 2 potten) + 1 potje tomatenpuree. Laat minstens '30 lichtjes sudderen.

Snij uit een pompoen mooie schijfjes pompoen of koop ze kant en klaar (bvb. Albert Heyn).

bak in een grillpan of plaat schijfjes courgette (en/of aubergine / champignonschijfjes) kruid deze groenten of met peper en zout. Snij ook  mozzarella  in schijfjes. Maak nu lagen in een bakvorm : saus, pompoen, mozzarella, groenten, saus...... Je stopt tenslotte met een laagje saus met daarover mozzarellaschijjfes. '25 minuten in de oven op 220°. Smakelijk!

Scampi diabolique

Een klant van me bracht me op een goed idee. Elly, scampi diabolique, mag ik dat eten?

En in bijlage een recept van Sandra Bekari ; ik probeerde het ook (met enkele kleine aanpassingen) : lekker !!

Snij 1 rode ajuin fijn, 6 tomaten in 8 delen en drie paprika's in kleine blokjes, stoof de ajuin in een beetje olijfolie aan en doe er de tomaten en paprika's bij, nog een eetlepel provenciaalse kruiden. Heb je graag een tikje pikant? Voeg dan ook cayennepeper toe! Laat een '15 sudderen. Maak ondertussen courgettesliertjes of koop ze kant en klaar in de supermarkt! Leg de sliertjes in een ovenschaal, doe er olijfolie, zout en peper over, dek af met aluminiumfolie en zet een '15 in een voorverwarmde oven op 180°

Haal het tomatenmengsel van het vuur, doe er een handvol platte peterselie bij (steeltjes mogen ook) een scheut olijfolie en een beetje soyamelk.Mix met een staafmixer!

Bak de scampi's in olijfolie (elke kant 1 minuut) kruid met peper en zout.

Doe wat sliertjes op een bord, overgiet met de saus en leg een

Tip :Heb je last van je maag bij het eten van paprika : leg dan paprikahelften met de schil naar boven op een bakplaat, plaats 20 à 30 min. in een voorverwarmde oven, tot de schil zwart ziet. Haal uit de oven en leg er 10' een propere keukenhanddoek over. Daarna kan je de paprikaschil er makkelijk afhalen. Het is deze schil die vaak voor ongemakken zorgt !!

Wok met spinazie en parmezaan

bak kippenblokjes in de wok ( gebruik olijfolie), kruid ze met peper en paprikapoeder. Doe de blokjes even apart in een kommetje en dek af zodat ze warm blijven.

Bak een fijngesneden ajuin en 3 fijngesneden lookteentjes in de wok, voeg een bakje kleine champignons erbij en bak ongeveer 5 minuten, voeg bloemkoolrijst toe, bak nog een 2 tal minuten en voeg vervolgens babyspinazie toe. Kruid het geheel met peper en zout. Klaar ! Gebruik niet teveel zout want je serveert deze wok met parmezaanse kaas erover gestrooid!!

Tip : Je kan ook nog fijngesneden zongedroogde tomaatjes bij onder de wok doen. Maak in dat geval ook gebruik van mediterraanse kruiden.

Fat-Escape

Zellekens 8

2460  Tielen

België

Adres Fat-Escape
  • Facebook messenger Fat-Escape
  • Facebook Fat-Escape
  • Pinterest Fat-Escape
  • Instagram Fat-escape

Restart dieet  |  LignaVita  |  Cryolipolyse | Lymfedrainage | Proteïne dieet  |  Snel gezond afvallen

© 2019 by Elly Stevens.