top of page
  • Foto van schrijverElly

"Hersenvoer "

De zomervakantie ligt nog slechts enkele weken voor ons uit ; vakantie, zon, zee, strand, barbecue, sangria, howlee, laat maar komen !! Maar onze studenten moeten eerst nog door enkele minder leuke weken "ploeteren" ; de examenperiode !


En meestal gaat deze periode gepaard met meer snoep, meer frisdrank, in het bijzonder cola (en koffie) om "allerter" te blijven. Alleen zijn deze voedingsmiddelen helemaal niet goed tijdens het studeren. Ze geven ons up's en downs in onze suikerspiegel, waardoor we vermoeid geraken, slecht slapen ( ook door de cafeïne natuurlijk) en dus nog eens minder geconcentreerd kunnen blijven.


Welke voeding is dan wel goed tijdens de examens?


vette vis, avocado, noten en zaden


deze voedingsmiddelen bevatten gezonde vetten. Deze gezonde vetten bevorderen de vorming van onze grijze cellen. Vis bevat bovendien vitamines B12 die bijdragen tot een goede gezondheid van onze hersenen. Avocado's bevatten dan weer veel vitamine E, een krachtig antioxidant die die de voortplanting en de groei van onze hersencellen mogelijk maakt.


rode vruchten


Vrije radicalen versnellen de veroudering en de oxidatie van onze hersenen. Rode bessen en vruchten bevatten veel antioxidanten en deze neutraliseren de vrije radicalen, ze houden dus onze hersenen jonger en gezonder.


Peulvruchten en granola (havermout)


Peulvruchten en havermout bevatten relatief veel trage koolhydraten. Dit wil zeggen dat ze ons lichaam en hersenen lange tijd energie geven maar ze geven geen pieken in onze bloedsuikerspiegel ( veel pieken in onze bloedsuikerspiegel veroorzaakt onder andere suikerziekte). Koolhydraten worden tijdens een dieet vaak drastich vermindert. Doe dit niet tijdens een examenperiode. Eet wel de trage koolhydraten en niet de snelle (wit brood, suiker...)


bananen


Heb je een dipje tijdens het studeren? Eet dan een banaan. Een banaan bevat suikers, dit zal je snel terug energie geven. Maar een banaan bevat ook veel trage koolhydraten waardoor je er weer een lange tijd tegenaan kan. Studeren vraagt evenals een lichamelijke activiteit om (gezonde) energie. Een banaan is dus een prima tussendoortje bij beide! Bananen bevatten bovendien veel kalium. Dat mineraal helpt om zuurstof naar de hersenen te transporteren. Bovendien bevatten bananen vit B6, deze vitamine helpt bij de opname van magnesium, een mineraal die je dan weer gelukkig maakt en beter doet slapen, ook belangrijk tijdens het studeren. En laat een banaan dan ook weer veel magnesium bevatten.


! een banaan wordt vaak afgeraden tijdens een dieet. En als je snel wat kilo's kwijt wilt zijn er inderdaad minder calorierijke fruitsoorten. Maar een banaan bevat nog steeds veel minder calorieën als een koek. En als je echt langere periodes geconcentreerd moet blijven of sport, is het toch het fruit bij uitstek!!


Vlees


Vlees bevat veel ijzer . Ijzer helpt bij de aanmaak van hemoglobine in het bloed mogelijk. Dit maakt de transformatie van zuurstof in de hersenen mogelijk.


groenten


Voornamelijk spinazie, broccoli, sla.....: zij bevatten eveneens veel ijzer en natuurlijk veel vitaminen, zoals vit B9 Indien je van deze vitamine een tekort hebt krijg je geheugenverlies.Eieren


Een ei bevat zo’n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Bedenk ook dat veel mensen een tekort hebben aan deze stof, dus regelmatig een eitje eten is de boodschap!


Pure chocolade


minimum 78% ! Pure chocolade maakt ons werkelijk gelukkiger en bovendien is het een supergoedje voor ons geheugen.Avocado


net zoals de vette vis en noten bevat de avocado gezonde vetten. Deze gezonde vetten bevorderen de vorming van onze grijze cellen. Bovendien is de avocado rijk aan vitamine E, een antioxidant die net zoals de rode vruchten de veroudering van onze hersenen tegen gaat.Natuurlijk kan je best heel het jaar door bovenstaande voeding in je voedingspatroon bij inplannen. Zo blijven je hersenfuncties optimaal. Bovendien zijn bovenstaande voedingsmiddelen niet alleen goed voor onze hersenen, maar voor heel ons lichaam.


!! een (streng) dieet tijdens een blokperiode is niet echt aan te raden, gezonde voeding echter wel. Zo blijf je alert, en blijf je wel op gewicht ipv bij te komen!!


Wil jij graag meer energie? Wil je afvallen? Neem dan contact met ons op !!gevulde avocado
gezonde voeding / gezonde BMI / healthy food


113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page