top of page
  • Foto van schrijverElly

Hoe gebruik je de Nutri-score?

Nutri-score : wat is dat?


De Nutri-score geeft aan welke producten er binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere. Dit gebeurt door een combinatie van een letter en een kleur. A is de beste score en krijgt de kleur donkergroen, E is de slechtste score en krijgt de kleur donkerrood. Bij de beoordeling van een product wordt niet enkel rekening gehouden met de negatieve voedingsstoffen in een product (zoals de hoeveelheid suikers en verzadigd vet) maar er wordt ook rekening gehouden met de positieve bestanddelen ( hoeveelheid vezels, eiwitten,...)


Super, toch?


Super, dus ik kan met een gerust hart alle producten kopen die de Nutriscore A hebben en ik laat netjes alle producten met het label D en E uit mijn winkelkarretje? Opgelost ! Ik winkel gezond!?


Bedenkingen


Over het algemeen juich ik deze score echt wel toe ! Ze is eenvoudig te gebruiken en uit onderzoek blijkt dat iemand die op de scores let gezonder winkelt dan iemand die dit niet doet !


Maar toch heb ik mijn bedenkingen bij sommige scores :


Zo krijgen diepvriesfrieten het label A. Wablieft? Hoe kan dit? Op het moment dat jij je frieten koopt, zijn ze nog gezond, ze hebben tenslotte nog niet in het frietvet gelegen, je koopt aardappelen, en die zijn gezond! Wit voorverpakt brood krijgt eveneens een A of B score, en dat terwijl volkoren of gekiemd brood veel gezonder is.


Belangrijk is om te weten dat je de scores moet vergelijken met een product uit dezelfde categorie : Bijvoorbeeld :

Ik wil cola kopen. Dan zal ik opmerken dat Light of zero Cola ( B ) een betere score hebben dan gewone Cola, dit omdat er minder suikers inzitten. ( Er wordt geen rekening gehouden met suikervervangers) Dus Cola Zero is gezonder dan gewone Cola.

Ik wil zalm kopen. Dan Zal ik opmerken dat gerookte zalm ( D) een veel slechtere score heeft dan gewone zalm ( A of B). Dit omdat gerookte zalm veel zout bevat.


Nu merk ik op dat ik Cola zero in mijn winkelkar heb met nutri-score B en gerookte zalm met nutri-score D. Oeps ! Dus, cola Zero is gezonder dan Zalm? Neen! Cola Zero is in de productcategorie "frisdrank" een betere optie dan gewone Cola. En in de categorie vis is gerookte zalm minder gezond dan gewone zalm. Toch blijft vis gezonder dan Cola!


Conclusie :


Je kan echt wel gezondere keuzes maken door op de nutri-score te letten. Maar gebruik vooral uw gezond verstand. Je weet best wel dat Cola niet echt gezond is, al krijgt het een B label !In het najaar organiseer ik een info avond : Gezond winkelen. Heb jij hiervoor interesse? Neem dan contact met me op, dan hou ik je op de hoogte! CONTACT


144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page