top of page
  • Foto van schrijverElly

Hoe kan je diabetes type 2 voorkomen?


Gisteren was het Wereld Diabetes Dag : Maar liefst 350 miljoen mensen wereldwijd lijden aan diabetes. België ontsnapt hier zeker niet aan. Maar liefst 1 op de 10 Belgen lijdt aan diabetes type 1 of 2. Het aantal diabetespatiënten is bovendien op 5 jaar tijd verdubbeld.

Dit is zeker verontrustend aangezien het wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid voorspelt dat diabetes tegen 2030 de op 6 na grootste sterfteoorzaak zal zijn in de wereld.

Vooral het aantal mensen dat lijdt aan diabetes type 2 neemt schrikwekkend toe (9 op de tien diabetespatiënten lijdt aan diabetes type 2). Nochtans kan in vele gevallen de ziekte vermeden worden of kan men er zelfs van genezen door het aanpassen van je levensstijl.

Bij diabetes type 2 en overgewichtsdiabetes heb je eigenlijk een teveel aan insuline (tegenovergestelde van type 1) Toch wordt het behandeld met insuline, dat maakt dat mensen zich beroerd gaan voelen. Er wordt nog steeds te weinig nadruk gelegd op het aanpassen van de levensstijl. Nochtans voelen mensen zich dan veel beter en hebben ze minder medicijnen nodig.

De boosdoener nummer één bij diabetes type 2 zijn koolhydraten. In principe kan je stellen dat patiënten met diabetes type 2 een intolerantie hebben voor koolhydraten. Terwijl we in de praktijk zien dat veel artsen de inname van koolhydraten bij deze patiënten niet beperken. Raar. Bij elke andere intolerantie doen ze dit wel.

Mensen met diabetes type 2 die minder koolhydraten eten, worden fitter, voelen zich beter en moeten vaak minder medicijnen nemen. Bovendien zou, aangezien de ziekte een razendsnelle opmars maakt, iedereen zijn inname van suikers en koolhydraten moeten beperken. Dus onderstaande tips zijn niet alleen van toepassing op diabetespatiënten maar op gans de bevolking :

TIPS Het vraagt om verandering ; wees minder bang voor vet en minder met koolhydraten. Pak je leefstijl aan :


- Eet minder brood of eet koolhydraatarm brood


- Eet zo weinig mogelijk tarwemeel- Neem amandelmeel of kokosmeel- Vervang rijst door bloemkoolrijst / pasta door courgetteslierten


- Eet geen quinoa


- Eet veel groenten en meerdere malen / dag


- Vermijd suikers (pas op, voor suikers gebruikt men verschillende benamingen op verpakkingen)


- Let op met smoothies ; in fruitsmoothies zitten veel te veel suikers, bovendien gaat de kracht van de natuurlijke vezels verloren door het mixen, eet liever gewoon een stuk fruit


- Zin in een snack? Neem dan een handje noten, zaden, snoeptomaten, een potje yoghurt (zonder toegevoegde suikers), neem enkele schelletjes parmaham…


- Eet geen koeken, cake, taart,…


- Drink elke dag minstens 1.5 liter water


- En tenslotte : BEWEEG ! Het maakt niet uit of je gaat hardlopen of gewoon enkele malen per week een flinke wandeling maakt, maar beweeg voldoende!


Wil je nog beter weten wat (een teveel aan) koolhydraten met je doet? Lees dan ook mijn blog koolhydraatarm

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page