top of page
  • Foto van schrijverElly

Koolraap : Veelzijdige groente ! ( + lekkere recepten )

Onlangs viel mijn oog in de supermarkt op Koolraaplinguini. Dat moest ik proberen!

De eerste keer bereidde ik de linguini in de wokpan. Gewoon 8 minuten wokken en een beetje peper erbij. Ik serveerde dit samen met spaghettisaus. Superlekker!! Dus heb ik verder geëxperimenteerd met deze groente. Koolraapfrieten, koolraaplinguini met spinazie en shii-take en koolraaprösti's. De recepten vind je onderaan dit artikel! Tip !! de recepten zijn ook allemaal lekker light, prima tijdens een dieet dus !


Eerst wil ik het even hebben over de gezondheidsvoordelen van deze veelzijdige groente. Het zijn ze niet allemaal want deze groente is bijzonder goed voor ons lichaam.

Gezonde huid en haren

Koolrapen bevatten veel vitamine A en vitamine C. Beide zijn zeer belangrijk voor onze huid en haren, vitamine A is nodig voor de ontwikkeling van weefsels en speelt ook een rol bij de productie van talg. Vitamine C speelt dan weer een belangrijke rol bij de opbouw van collageen, een stof die onze huid elastisch houdt. Koolrapen bevatten ook veel ijzer. Een tekort aan ijzer kan leiden tot haaruitval.


Bloedarmoede

Koolrapen bevatten dus zowel vitamine C als ijzer. Voedingstoffen die deze combinatie hebben zijn zeer goed voor de opname van ijzer door ons lichaam. De aanwezigheid van vit C bevordert namelijk de opname van ijzer.


Kanker

Vitamine C bestrijdt de vorming van radicalen in ons lichaam. Van vrije radicalen is bekend dat ze kanker kunnen veroorzaken.


Spijsvertering

Koolrapen bevatten veel vezels, deze bevorderen de spijsvertering. Door hun hoog vezelgehalte zijn ze ook goed voor mensen met diabetes. Vezels dragen bij tot een betere bloedsuikerspiegel.


Slaap en stemming

Koolrapen bevatten choline, deze voedingsstof helpt bij een betere slaap, spierbewegingen, leren en geheugen.


Algemeen

Koolraap vermindert, zoals veel meer plantaardig voedsel het risico op vele welvaart ziektes ; kanker, diabetes, obesitas, hart -en vaatziektes.

Bovendien is koolraap ideaal tijdens een dieet, het bevat veel vitaminen, vezels, calcium, kalium… en slechts 24 kcal / 100 gr.


!! Koolraap bevat vrij veel zout van nature, dus hou hier bij het bereiden rekening mee!!


koolraapfrieten

Tel ½ koolraap per persoon (hangt wel een beetje van de grootte af)

Olijfolie

Peper (+ eventueel cajunkruiden)

eventueel : beetje maïzena


Schil de koolraap en snij in “frieten”. Zorg ervoor dat de frieten geen dunne puntige uiteindes hebben ( deze verbranden anders in de oven)

Leg een vel bakpapier op een bakplaat, verdeel daar de frietjes op en sprenkel er wat olijfolie over. Kruid met peper (ikzelf doe er altijd nog wat Cajunkruiden over van het merk Verstegen). Plaats de frieten ongeveer 30 minuten in de oven (180°). Hou de oven wel in de gaten! Na ongeveer 30 minuten zijn de frietjes klaar.


Wil je dat je frietjes wat meer kleur hebben en krokanter zijn?

Doe de frietjes (voor je ze op de bakplaat verdeeld) in een ruime plastic zak en strooi de maïzena erbij. Doe de zak dicht en schud voorzichtig zodat de frietjes een klein laagje maïzena hebben. Verdeel de frietjes over de ovenplaat. Zorg hierbij dat het overtollig meel niet mee op de ovenplaat gaat ! Plaats de frieten 30’ in de oven op 180°.

Zet daarna de oven op 230-240°C en laat ze nog ongeveer 10 minuten bakken. (hou in de gaten en roer de frieten een 2 tal keer om!


Rösti van koolraap (ong 12 stuks)

(Deze rösti kan je op allerlei manieren maken.)

450 gr geraspte koolraap.

200 gr geraspte halloumi of mozzarella (of 200 gr cottage cheese)

4 eieren

3 eetlepels speltbloem

Peper (en zout)

(eventueel met nog 3 a 4 teentjes knoflook, uitgeperst)


Meng de ingrediënten en laat even rusten. Verhit olijfolie in een pan en maak daarna van het beslag kleine pannenkoekjes in de pan (makkelijk met een ijsschepper en daarna een beetje plat duwen).

Bak langs beide kanten lichtbruin op een matig vuur.

Deze koekjes kan je ipv kroketjes serveren bij bijvoorbeeld worteltjes (met rozemarijn) en biefstuk.


Koolraaplinguini ( 2 à 3 personen )

1 bakje koolraaplinguini (Albert Heyn)

200 gr spinazie

200 gr shii-take

300 gr kippenblokjes

eventueel parmezaanse kaas


Roerbak de linguini gedurende 8 à 9 minuten. Kruid met peper. Roerbak de spinazie ondertussen in een andere pan met een beetje olijfolie. Kruid met peper en zout. Doe de spinazie in een kom en hou warm. Roerbak in dezelfde pan achtereenvolgens de shii-takes en de kip. Telkens kruiden. Meng de shii-takes met de linguini. En serveer de kip apart. Eventueel kan je nog een beetje parmezaanse kaas overstrooien.


Heb je 1 van de recepten geprobeerd? Of weet je zelf nog een lekker recept met deze groente? Laat het ons dan weten!!


SMAKELIJK!!


Snel afvallen / Tielen / Turnhout / BNI

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page