top of page
  • Foto van schrijverElly

Tongkanker, Roken en Alcohol !

Bijgewerkt op: 16 okt. 2019

Een kennis van me is logopediste. En ze is niet zomaar een logopediste, ze heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met tongkanker. Ik hoorde enkele schrijnende verhalen van haar en dat zette me aan tot het schrijven van deze blog! Ik wil hiermee meer mensen bewust maken zodat ze sneller de symptomen herkennen of dat ze na het lezen hun levensstijl aanpassen.


Bij dit artikel plaats ik geen foto van een “zieke tong” maar met enkele klikken heb je zo foto’ s gegoogeld. Geen mooi gezicht, je smaakpapillen zijn aangetast, om van de pijn nog maar te zwijgen. Deze strekt zich vaak uit naar omliggende gebieden zoals het gehemelte en de keel.


Nu heb ik nog nooit bij het horen van het woord “kanker” aan tongkanker gedacht. We denken vaak aan borstkanker, longkanker, keelkanker,… maar ik had nooit stilgestaan bij het bestaan van tongkanker. Blijkbaar behoort tongkanker tot de groep “Hoofd en halskankers”.


Hoofd- en halskanker is een verzamelnaam voor alle kwaadaardige gezwellen of tumoren die in de hoofd- en halsregio voorkomen. Er bestaan meer dan 50 soorten in de hoofd- en halsregio alleen. De meeste ontstaan in de slijmvliezen, die zich in de mondholte bevinden: tong, gehemelte, keel, neus, sinussen, gehoorgang, speekselklieren, strottenhoofd.


Overmatig roken en alcoholmisbruik zijn oorzaak nr 1 van deze kankers. Vooral het gelijktijdige gebruik van alcohol en tabak vergroot de kans op tong- en keelkanker. De laatste jaren wordt ook een stijgend aantal tumoren vastgesteld door het HP virus. Dit virus ligt aan de basis van baarmoederhalskanker, maar kan via orale seks ook in het mondslijmvlies terechtkomen en daar kanker veroorzaken.


In België zijn er jaarlijks ongeveer 2.500 nieuwe gevallen van hoofd- en halskanker. Deze kanker komt vooral voor bij mannen ouder dan 50 jaar. In 2011 was het zelfs de vierde meest voorkomende kanker bij mannen.

Bij vrouwen zien we een totaal ander patroon. Hoofd- en halskanker komt bij hen niet in de top tien voor. De laatste jaren is er echter wel een stijging van het aantal hoofd- en halstumoren bij vrouwen.

Ook bij jongere mensen neemt het aantal toe. Een mogelijke verklaring hiervoor is de toename van het aantal besmettingen met HPV.


HOE KUN JE HET HERKENNEN?


In het begin heb je doorgaans weinig of geen symptomen. Het klachtenpatroon hangt vooral af van de plaats waar de tumor zich ontwikkelt en van de tumorgrootte. Heel lokaal kunnen veranderingen in de mond of keel zichtbaar zijn. Zo kunnen onverklaarbare witte of rode plekken op de tong de eerste tekenen zijn van tongkanker. Of een opgezwollen tong. De witte vlekjes worden vaak verward met aften. Langdurige heesheid of een knobbel in de hals kunnen dan weer symptomen zijn van keelkanker.


Andere tekenen die kunnen wijzen op een tumor:


bloedingen en/of zweertjes in de mond die maar niet genezen;

korst of zweer op de lip die maar niet geneest;

oorontstekingen op oudere, volwassen leeftijd;

pijn bij het slikken, die kan uitstralen naar het oor;

moeite met slikken;

knobbeltje in de speekselklier.

Raadpleeg bij twijfel zo snel mogelijk een arts.


WAT KUN JE ZELF DOEN?


Stop met roken en matig je alcoholgebruik.

Zorg voor een goede mondhygiëne.

Eet gezond : Als je weinig groenten en fruit eet, zorgt dat voor een verzwakking van je immuunsysteem en heb je sneller gezondheidsproblemen.

Zoals hierboven vermeld vormt het HPV (humaan papillomavirus) een grote risicofactor voor tong- en keelkanker. Een besmetting voorkomen is moeilijk, omdat HPV een wijdverspreid virus is. Je kunt het virus oplopen door geslachtsgemeenschap en orale seks. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting, maar voorkomt het niet helemaal. Meisjes en jongens kunnen zich gratis laten vaccineren tegen HPV.


Natuurlijk spelen ook erfelijke factoren een rol bij het krijgen van kanker. En onze vervuilde lucht en stressvol bestaan doen ook geen goed. Maar wat we zelf in de hand hebben, kunnen we maar beter goed doen, niet?


Meer info?

www.kanker.be


Bronnen


Hulp nodig bij een gezond voedingspatroon? Neem dan contact met ons op!




205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page