• Elly

Hoe gezond is havermout?

Bijgewerkt op: 30 okt 2019
Havermout is één van de meest geconsumeerde graansoorten ter wereld. Wereldwijd eten mensen bij het ontbijt havermout of granola. Ook hier bij ons is een ontbijt met havermout de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar hoe gezond is havermout nu eigenlijk?


Bron van vezels

Havermout bevat enorm veel vezels, zowel oplosbare als onoplosbare.

De oplosbare vezels zwellen op in je maag en hierdoor krijg je sneller en langer een "vol" gevoel. Wil je dus vermageren, is havermout een gezond en voedzaam ontbijt.

Bovendien zorgt een ontbijt met havermout ervoor dat je gedurende gans de dag minder trek hebt in zoet. Ideaal tijdens een dieet dus!

De onoplosbare vezels bevorderen de darmbewegingen en zorgen er zo voor dat afval op een correcte manier wordt ontlast.


Koolhydraten

Koolhydraten leveren ons lichaam energie. Havermout bevat veel langzame koolhydraten. Deze worden trager verteerd waardoor ook je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Het eten van havermout kan dan ook helpen om diabetes onder controle te houden of zelfs te voorkomen.


Eiwitten

Het hoge proteïne gehalte in havermout zorgt mee voor een betere spieropbouw. Eiwitten zijn namelijk één van de belangrijkste bouwstoffen van onze spieren. Dat maakt havermout ideaal voor sporters maar ook ideaal voor tijdens een dieet : tijdens een dieet gaat ons lichaam ook spieren verliezen. Om dit verlies tegen te gaan zal bijna bij elk dieet het aantal eiwitten in de voeding worden opgedreven, hetzij in natuurlijke vorm door het eten van meer vlees,vis,eieren, peulvruchten enz. of hetzij in de vorm van eiwitrijke shakes of repen.


Vitaminen

Havermout bevat o.a. vit B1,B2,B3 en E. Deze vitaminen zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel.Zo kan het eten van havermout helpen bij angst, stress en depressie


Havermout is veelzijdig!

Je kan havermout op allerlei manieren bereiden; gewoon in een pannetje enkele lepels havermout mengen met wat water of melk en na 5' is het klaar. Je kan er echter ook gewone koekjes of pannenkoekjes mee bakken. Of mijn absolute favoriet : zelfgemaakte granola.


Lees ook : zelf granola maken


Havermout en dieet

Als je naar de samenstelling van havermout ziet, zou je denken dat het eten ervan niet goed is tijdens een dieet omdat het veel koolhydraten bevat. Nochtans bevatten 3 eetlepels havermout (opgelost in water) slechts 110 kcal. Ideaal dus tijdens het vermageren gezien havermout ook nog eens veel eiwitten en vezels bevat.

NIET ALTIJD !

Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen ( = ketogeen dieet) is slecht een heel kleine hoeveelheid koolhydraten per dag toegelaten. Havermout is dan ook (tijdelijk) niet toegestaan.

Voor anderen kan havermout zeker een gunstige bijdrage leveren tijdens een dieet. Echter, ik raad het vooral aan als ontbijt of als lunch, zodat je lichaam nog de tijd heeft om de koolhydraten te verbranden. Niet verbrande koolhydraten zullen namelijk in je lichaam worden opgeslagen als "reserve", als vet dus!

's avonds in de zetel dus geen havermout koekjes meer!


Wil je aan de slag met meer weetjes en tips?

Meld je dan hier aan! ik wil meer weten !snel afvallen / BMI / Kasterlee


380 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven