top of page
  • Foto van schrijverElly

Jouw 6 stappen voor meer energie!

Bijgewerkt op: 18 jul. 2019


Stap 1. Detox je lichaam


We krijgen allerlei afvalstoffen binnen. Onze dagelijks voeding is vaak te “bewerkt”, er worden met andere woorden allerlei chemicaliën aan toegevoegd om het langer vers te houden, de smaak te “verbeteren”…. ( E-nummers). Ons lichaam produceert bovendien zelf ook afvalstoffen bij het verteren van voedsel.


Een gezond lichaam is in staat om deze afvalstoffen te verwerken, tenminste als het genoeg anti-oxidanten, mineralen en vitaminen ter beschikking heeft.

Door langere tijd ongezond te eten (lees : veel bewerkt voedsel), geraakt je lichaam en je hormoonhuishouding uit balans. Hierdoor krijgt het al de afvalstoffen niet langer verwerkt en zal het de afvalstoffen gaan opslaan in je lichaam (dit gebeurt veelal in je vetweefsel)


Al de opgeslagen afvalstoffen, de disbalans van je hormonen, maken dat je lichaam niet goed meer functioneert en hierdoor zal je moe worden.


Wil je terug meer energie? Start dan met een detoxkuur; een week een “gezond dieet”. Nee, geen rare dingen als een darmspoeling, gewoon een week “pure voeding”, onder de vorm van veel (biologische) groenten. Eventueel kan je een detox supplement nemen. Wees niet ongerust als je bij dag 2 of 3 net minder energie hebt dan voorheen. Je kan ook lichte hoofdpijn ervaren, je lichaam krijgt namelijk net even “extra afvalstoffen” te verwerken die vrijkomen uit je vetweefsel. Bovendien ben je aan het “afkicken” van suikers.

Indien je voorheen teveel suikers en vetten at, zal je tijdens dit proces ook snel afvallen.

Vergeet bij dit detox dieet niet om voldoende te drinken : 2 liter water per dag. Dit water heeft je lichaam nodig om de afvalstoffen af te voeren.


Hulp nodig bij het detoxen of bij een dieet? Ik zorg ervoor dat jij heel snel resultaat behaalt! Maak HIER een afspraak !


Stap 2. Gezond eetpatroon


Nu je je lichaam gereinigd hebt, moet je het natuurlijk op peil houden.

Zorg dat je steeds voldoende groenten eet en wissel af. Ook fruit is belangrijk. Let wel op dat je ook hier goed varieert. 3 stukken fruit per dag is wel voldoende, anders loop je het risico om teveel suikers binnen te krijgen.

Eet complexe koolhydraten en beperk deze. Kies dus voor volkoren/spelt/meergranen producten ipv wit brood, witte pasta..

Maak bijvoorbeeld een wok met kip en veel groenten en voeg er een beetje volkorenpasta aan toe. Sport je veel? Dan mag je voor het sporten wel wat extra koolhydraten nuttigen.

Eet voldoende vezels en probeer om enkele malen per dag natuurlijke eiwitten te consumeren onder de vorm van vlees, vis, eieren, yoghurt,…Stap 3. Beweeg!


Als je sport, wordt je moe! Maar dit is enkel op korte termijn zo. Indien je regelmatig sport zal je net meer energie krijgen. Sport zorgt voor een goede doorbloeding van je lichaam en maakt je lichaam sterker. Krachttraining en hardlopen is super maar je hoeft niet naar de fitness om resultaten te halen, een stevige wandeling is ook al fijn voor je lichaam. Zorg ervoor dat je iets vindt dat je graag doet en hou vol.Stap 4. OntstressStress is één van onze grootste energievreters. Zorg er dus voor dat je problemen oplost, dat je je hoofd probeert “leeg” te maken. Dit kan door bijvoorbeeld een to-do lijst te maken. Schrijf in een dagboek, maak een wandeling in de natuur… lukt dit je allemaal niet? Vraag dan om professionele hulp. Een cursus yoga, mindfulness,.. niet happy met je werk? Volg dan eens een loopbaanbegeleiding. Met andere woorden : ben je niet gelukkig met bepaalde aspecten uit je leven? Benoem het en pak het aan!


Stap 5. Erken je slaap


We hechten niet genoeg belang aan onze slaap. Toch is een goede nachtrust één van de belangrijkste pijlers voor een gezond en energiek leven. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Bovendien is niet zozeer de duur van je slaap belangrijk, maar vooral de kwaliteit van je slaap.

Wat kan je zelf doen om een goede nachtrust te hebben?


- Slaapomgeving : donker, temperatuur ongeveer 16°, goed geventileerde ruimte, geen andere zaken in de slaapkamer (bureau, tv) een slaapkamer dient enkel om te slapen! of toch bijna enkel om...... ;-)


- Een vast slaapritueel. Best is om het laatste half uur voor het slapen gaan te ontspannen en geen tv, gsm, laptop meer te gebruiken. Lees misschien even een ontspannen boek, drink nog een tas thee, schrijf in een dagboek…

- Voeding : eet niet vlak voor het slapengaan. En Vermijd ‘ s avonds zwaar of suikerhoudende etenswaren. Ga echter ook niet met honger slapen, maar eet een uurtje voor het slapen gaan nog iets van groenten (soep, snoeptomaten, komkommer,…) en vermijd koffie en alcohol…

- Slaapritme : sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op! Sta je door de week altijd op om 7h? Blijf dan in het weekend niet tot 10h in je bed! Zo ontregel je heel je slaappatroon! Een maximaal verschil van 1h is aan te raden!


Stap 6. Wat doe jij graag?


Lijkt ’s morgens jou to-do lijst voor de dag meer op een dag in een concentratiekamp dan op een dag in Wonderland? Dan is er werk aan de winkel!

Natuurlijk zijn er zaken die “moeten”, er moet namelijk geld in het laatje komen voor de noodzakelijke dingen (ons huis, eten, verwarming,…) Je werk moet natuurlijk hiervoor zorgen, maar zorgt het ook voor jouw levensvreugde? Sommige mensen lijken eindeloos veel energie te hebben tijdens hun werk. Dit komt omdat ze hun job leuk en zinvol vinden. Doe jij je werk graag? Vind jij je werk zinvol? Dan zal je merken dat het je energie geeft in plaats van dat het je energie kost!


Is dit niet het geval, dan raad ik je aan om op zoek te gaan naar datgene wat jou energie geeft. Je hoeft daarom je werk niet op te geven, sommige mensen vinden hun geluk in hun hobby’s, sport of vrijwilligerswerk ( hulp aan daklozen, werk in een dierenopvang,..) het gaat erom dat je op zijn minst een goed evenwicht vind tussen de zaken die je graag doet en de zaken die je minder graag doet, want tenslotte hebben we allemaal wel taken te vervullen waar we niet instant vrolijk van worden.


Zo, je hebt nu de basis voor een energiek leven! Heb jij hierover nog vragen of wil je graag meer begeleiding bij één van bovenstaande punten? Aarzel dan niet en neem contact met me op. Ik help je graag verder! CONTACTWil je graag begeleiding bij het sporten?


Fit 20 is een fijn alternatief voor de overvolle fitness, met slechts 20 minuten per week behaal je reeds mooie resultaten. Je hoeft je zelf niet om te kleden en toch kweek je in een mum van tijd spieren! Je krijgt ook goede individuele begeleiding ! INFO


Wil je individuele begeleiding op maat maar graag wat intensiever sporten? Wil je jezelf dus wel in het zweet werken? Neem dan eens een kijkje bij move-yourself ! INFO


Wil je loopbaanbegeleiding?


Wil je individuele begeleiding op weg naar je droomjob? Wil je weten waar jij energie van krijgt? Neem dan eens contact op met Ingrid. INFOenergiek persoon
Snel afvallen/gezonde voeding/Kasterlee/BMI

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page