Je kent dat wel, je at een lekkere biefstuk friet met salade maar plots heb je geen energie meer. Even je eten “laten zakken” dan maar. Maar hoe komt het toch dat we deze dip krijgen?
Of beter nog...hoe kunnen we het voorkomen?
Eet niet teveel!
Leer luisteren naar je “natuurlijk honger- en verzadigingsgevoel”. Genoeg is genoeg! Schep niet teveel voedsel op je bord en denk vooraleer je een tweede bord opschept even na : heb ik nog honger of is het enkel “goesting”?
Eet langzaam!
Wanneer je eet zet je maag uit, dit zorgt ervoor dat het hormoon gastrine wordt aangemaakt. Dit hormoon gaat naar de hersenen en daardoor krijg je het signaal: ik heb genoeg gegeten. Dit proces duurt natuurlijk even. Wanneer je te snel eet, krijgt dit proces niet voldoende tijd van je. Eer je hersenen het signaal krijgen, heb jij al teveel gegeten.
Kauw goed!
Bij het kauwen van je eten gebeurt de eerste stap in het verteringsproces. Bepaalde stoffen worden hier reeds gesplitst, ook hier geldt : goed begonnen is half gewonnen. Hoe beter je kauwt en hoe beter je voedsel gemengd wordt met speeksel, hoe beter de rest van het verteringsproces verloopt.
Eet gezond!
Wil je geen middagdip en wil je nog een ganse namiddag goed geconcentreerd kunnen doorwerken?
Ga dan voor een gezonde, lichte maaltijd. Kies bijvoorbeeld voor een salade met kip of zalm. Teveel snelle koolhydraten ( zoals wit brood en suikers) of vetten zorgen voor een dip in je energiepeil omdat je lichaam teveel energie nodig heeft om ze te verwerken.
Alhoewel ik een banaan niet snel aanraad tijdens een dieet, is het een prima stuk fruit om je energiepeil stabiel te houden. Ook havermout is prima. Ze bevatten snelle en trage koolhydraten waardoor je instant energie krijgt maar ook blijft dit energieniveau een tijd aanhouden! Yoghurt met (zelfgemaakte) granola of havermout en banaan is dus ook een prima ontbijt of middagmaal.
Slaap voldoende
Eten verteren kost ons lichaam energie. Indien je niet voldoende nachtrust hebt, heb je niet voldoende energie over om ook nog geconcentreerd te werken. Voldoende slaap is sowieso de basis voor een energieke dag!
Lees ook : jouw 6 stappen naar meer energie !
Vermijd alcohol
Drink je vaak alcohol? Dan heeft dat een invloed op je slaappatroon en op je energiepeil. Probeer eens een week de alcohol te laten en je zal het verschil merken.
Dit zijn natuurlijk maar enkele basisregels. Wil je de hele dag energiek doorkomen kunnen er nog andere boosdoeners op de loer liggen. Zo kan je een intolerantie hebben voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit is heel persoonlijk. Jouw lichaam heeft dan meer energie nodig om deze voedingsmiddelen te verwerken. Veel voorkomende intoleranties zijn bijvoorbeeld lactose intolerantie en glutenintolerantie.
Stress kan ook een boosdoener zijn. Wanneer je lange tijd onder (teveel) stress komt te staan kan dit zelf leiden tot extreme vermoeidheid en burnout!
Bij voedselintolerantie of aanhoudende stress kan professionele hulp noodzakelijk zijn. Blijf dan ook niet te lang rondlopen met de gedachte : dit gaat wel over, maar zoek hulp. Dit kan bij je huisdokter zijn, bij een voedselconsulente, een burnoutcoach, een mindfulnesscoach,…..
Wil jij nog meer weten over hoe je je helemaal terug fit kan voelen, over hoe je een hele dag door energie kunt hebben?
Comentários